Unul dintre cele mai mari „semnale de alarmă” într-o relație este disprețul față de celălalt
Există multe motive variate pentru care cuplurile divorțează. Uneori soții sunt pur și simplu înstrăinați unul de celălalt, alteori există anumite neînțelegeri.
Violența, infidelitatea, problemele financiare, copiii, socrii, necinstea, plictiseala pot fi, de asemenea, printre motivele divorțului. Orice lucru care creează un conflict serios poate declanșa o despărțire dacă legătura se dovedește fragilă, scrie Your Tango.
Persoanele care se îndreaptă treptat spre divorț tind să prezinte nouă tipuri de comportament, spun experții.
1. au dispreț unul pentru celălalt
Dr. Courtney Warren, un psiholog clinician certificat, spune că unul dintre cele mai mari semnale de alarmă în relații este disprețul unul față de celălalt. Ea îl observă adesea la cuplurile care au pornit pe calea divorțului.
Disprețul semnalează poate cele mai problematice și disfuncționale aspecte ale unei relații romantice. Ea se manifestă în comportamentul unei persoane. De exemplu, atunci când cineva își disprețuiește partenerul, îl va umili, îl va insulta în mod deliberat și altele asemenea.
2. Au o abordare diferită a creșterii copiilor
Atunci când soții au stiluri parentale diferite, aceasta poate duce la divorț. În plus, copiii sunt cei care se pot simți vinovați pentru asta. Așadar, discutați despre modul în care doriți să vă creșteți copiii înainte de a deveni părinți, sfătuiește Dr. Ava Cadell, coach în dragoste și relații.
3. Nu au fost potriviți unul pentru celălalt de la început
Uneori există momente în care oamenii pur și simplu nu sunt potriviți unul pentru celălalt. Poate că nu s-au așezat niciodată împreună și nu și-au planificat viața. Poate că semeni mult cu părinții tăi nefericiți.
4. au încetat să se mai distreze
Oamenii tind să se căsătorească și să își reducă eforturile – nu mai merg la sală, nu mai au întâlniri nocturne și altele asemenea.
Antrenoarea în dragoste Erica Jordan sfătuiește să continuați să vă curtați partenerul, să vă distrați cu el, să flirtați și să încercați lucruri noi împreună.
5. Au încetat să mai comunice
Comunicarea slabă este un alt semn că un cuplu se poate îndrepta spre divorț. Atunci când soțul sau soția vă întrerupe în conversație și nu vă ascultă cu adevărat, o căsnicie se poate destrăma, potrivit antrenorului de transformare Marla Martenson.
6. Și-au pierdut intimitatea și conexiunea
Pe lângă infidelitate, unele dintre cele mai mari „simptome” ale divorțului au de-a face cu lipsa de intimitate în căsnicie. Antrenoarea în relații Renee Scouler spune că acest lucru se întâmplă pentru că soțul și soția nu își acordă reciproc atenția necesară pentru ca relația să prospere și să crească.
O altă mare problemă care duce la divorț, spune ea, este lipsa de respect unul față de celălalt. Atunci când cuplurile nu mai sunt politicoase și nu se mai apreciază reciproc, se creează mai multe probleme decât vă puteți imagina.
7. Lupte constante sau violență fizică
Certurile frecvente și violența domestică sunt unul dintre motivele comune pentru care cuplurile divorțează. Potrivit lui Larry Michel, fondator al Genetic Power Institute, certurile frecvente indică o lipsă de respect, de înțelegere și o dinamică periculoasă a puterii.
Nivelurile de resentimente și furie care sunt păstrate în interior ies în cele din urmă la suprafață. Atunci când devin agresive în exterior, se poate crea un mediu periculos și instabil pentru ambii parteneri, precum și pentru copii.
8. Au viziuni diferite asupra finanțelor
Partenerii se pot îndepărta iremediabil din cauza deciziei de a se muta, a opțiunilor diferite privind stilul de viață, a dezacordurilor privind educația copiilor și a altor probleme financiare, explică consultantul Dr. Liz Zed.
Conflictele legate de bani duc la creșterea stresului, a resentimentelor și, în cele din urmă, la creșterea probabilității de divorț.
9. Nu pot depăși disprețul
Disprețul distruge legătura care ține strâns unit un cuplu. Cei Patru Călăreți ai Apocalipsei ai lui John Gottman sunt adesea utili în prezicerea distrugerii (și posibilei salvări) a unei căsnicii. Aceștia includ critica, disprețul, defensiva și evitarea.
„Disprețul este atât de distructiv încât cuplurile care se disprețuiesc reciproc sunt mai predispuse să sufere de boli infecțioase decât cuplurile care nu se disprețuiesc reciproc. Obiectul disprețului se simte disprețuit și lipsit de valoare – o rețetă pentru divorț. Antidotul este dezvoltarea dragostei și a pasiunii”, spune Eva Van Proyen, terapeut de familie, terapeut matrimonial și familial și specialist în relații.
De ce este nevoie pentru a avea o căsnicie fericită
Psihologul Mark Travers susține că ceea ce separă căsniciile reușite de cele de succes nu este lipsa provocărilor, ci dorința de a înfrunta adevăruri dure și de a le depăși împreună.
Expertul notează că partenerul tău nu ar trebui să fie totul pentru tine: cel mai bun prieten, majoreta și singura sursă de sprijin emoțional și confort. Asta nu este treaba lui sau a ei. Potrivit acestuia, o căsnicie reușită este cea în care există sprijin reciproc, menținând în același timp un sentiment de identitate și independență emoțională.