Unele cuptoare, atât vechi, cât și noi, au o problemă cu încălzirea și coacerea neuniformă a mâncărurilor
De obicei, se întâmplă ca partea de jos a produselor coapte să se ardă, iar partea de sus să nu fie încălzită corespunzător, lăsându-le palide și urâte, ceea ce reduce aspectul apetisant al mâncării.
Experții au împărtășit două metode simple, dar eficiente pentru a ajuta la asigurarea unei coaceri uniforme în orice cuptor. Acestea sunt garantate pentru a îmbunătăți rezultatele și a evita problemele legate de încălzirea neuniformă.
O metodă dovedită este plasarea unui vas termorezistent cu apă în partea de jos a cuptorului. Acest lucru crește umiditatea și ajută la încălzirea uniformă a cuptorului, în special la partea de jos. Aburul rezultat distribuie căldura mai ușor, împiedicând supraîncălzirea și arderea fundului. Această abordare este adesea folosită la coacerea pâinii și a unor prăjituri, cu rezultate bune.
A doua metodă constă în învelirea unei grătare cu folie și plasarea acesteia sub tava în care se coace vasul. Folia acționează ca un reflector de căldură, reducând supraîncălzirea fundului vasului de copt.
Acest lucru protejează în mod eficient împotriva arderii, deoarece o parte din căldura de la elementul de jos este reflectată, distribuind căldura în mod uniform în întreaga tavă.