Foto: din surse publice
Acest soi de varză a fost menționat pentru prima dată de vechii romani. Acum este cultivată activ în țările cu climă blândă
Kale (varza cu frunze) revine la vârful modei culinare în 2025. Acest lucru nu este surprinzător: verdețurile sunt bogate în vitamine, au o aromă bogată și se combină perfect cu legumele de primăvară, spune RBC-Ucraina (proiectul Styler).
De ce varza kale este din nou la modă?
Kale (varza cu frunze) sau, cum mai este cunoscută, varza kale, este considerată un superaliment: conține vitaminele A, C, K, antioxidanți și fibre.
În 2025, este din nou în vogă datorită versatilității sale, beneficiilor pentru sănătate și tendinței de a consuma alimente „adevărate”, fără procesare excesivă. Are proprietăți antiinflamatorii, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și susține sănătatea pielii și a ochilor.
Acest soi de varză a fost menționat pentru prima dată de vechii romani. Acum este cultivată activ în țările cu climă blândă – Italia, Franța, Țările de Jos și America de Nord.
În Europa medievală, varza kale a fost o frunză verde de bază înainte de apariția altor tipuri de varză. Kale era consumată ca o sursă de nutrienți în timpul sezonului rece. În secolul XX, varza kale nu a fost foarte populară, dar în 2010 a revenit la modă ca superaliment, un ingredient în dietele de detoxifiere, mâncărurile vegane și smoothie-uri.
Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă ca varza kale să fie consumată proaspătă sau ușor aburită pentru a păstra mai multe vitamine.
Sfat: masați frunzele de kale cu sare sau câteva picături de ulei înainte de a le adăuga la o salată pentru a le face mai moi și mai aromate.
Salată cu kale, ridichi și dressing de lămâie
Ingrediente:
- varză kale – 1 buchet
- ridichi – 5-6 bucăți
- castravete – 1
- ceapă verde – 2 crenguțe
- suc de lămâie – 2 linguri.
- ulei de măsline – 2 linguri.
- sare, piper – după gust
Mod de preparare: 1:
- Spălați varza kale, îndepărtați nervurile grosiere, tăiați-o felii. Se zdrobește cu mâinile și un vârf de cuțit de sare.
- Se taie ridichile și castravetele în felii subțiri, se toacă ceapa.
- Se amestecă ingredientele, se adaugă sucul de lămâie și uleiul. Se amestecă și este gata.