Foto: din surse deschise
Ca toate plantele, aceste frumuseți tropicale au nevoie de îngrijire pentru a prospera
Orhideele au fost mult timp plante de interior populare. În ciuda aspectului lor exotic, ele nu sunt atât de dificil de îngrijit pe cât s-ar crede. Southern Living scrie că mulți începători se tem de transplant. De fapt, dacă știți când și cum să transplantați o orhidee, procesul este ușor.
Când să transplantezi o orhidee – trei semne revelatoare
Replantarea este necesară în medie la fiecare 1-2 ani. Iată care sunt semnele care indică necesitatea acestei proceduri:
- Rădăcini care ies pe afară din găurile de drenaj – aceasta înseamnă că planta a devenit aglomerată.
- Substrat descompus – orhideele nu cresc în sol, ci în scoarță, mușchi sau cărbune. În timp, materialele își pierd structura, iar rădăcinile încep să sufere din cauza lipsei de aer.
- Rădăcini grav încâlcite – încâlcirea naturală nu necesită intervenție, dar dacă rădăcinile au devenit strânse, acesta este un semnal pentru repot.
Când este cel mai bun moment pentru a replanta o orhidee?
Nu reîngrădiți în timpul înfloririi – acest lucru poate deteriora mugurii. Momentul optim este imediat după terminarea înfloririi, cel mai adesea primăvara.
Cum să alegeți un ghiveci pentru o orhidee?
Publicația recomandă utilizarea unui ghiveci special pentru orhidee – cu găuri pe laterale pentru ventilație. Acesta trebuie să fie puțin mai mare decât cel anterior (cu 2-3 cm mai lat). Dacă trebuie înlocuit doar substratul, pur și simplu clătiți bine ghiveciul vechi și reutilizați-l.
De ce aveți nevoie pentru transplantul unei orhidee – listă de articole
- Ghiveci
- Substrat (scoarță, mușchi, cărbune)
- Foarfece de grădină sau foarfece
- Alcool, țesuturi
- mănuși
- Skewer sau băț
- Cană de udat
Cum să transplantezi o orhidee veche – instrucțiuni pas cu pas
- Sterilizare: toate uneltele și ghiveciul trebuie dezinfectate cu alcool sau soluție de înălbitor (10%).
- Îndepărtarea substratului vechi: îndepărtați cu grijă planta, îndepărtați scoarța de pe rădăcini, spălați-le și tăiați orice zonă deteriorată.
- Plantare: turnați puțin amestec pentru ghiveci în fund, poziționați orhideea astfel încât baza să fie la același nivel cu marginea ghiveciului și umpleți ușor substratul în jurul rădăcinilor.
- Fixare: Întindeți amestecul între rădăcini cu o țepușă sau cu degetele – planta trebuie să fie stabilă.
- Udare: Clătiți planta sub jet de apă sau scufundați ghiveciul într-un bazin cu apă timp de câteva minute. Udați din nou cel mai devreme după 7-14 zile.
Important. Orhideele nu necesită îngrijire complicată, dar este important să respectați regimul de udare, iluminare și temperatură. Transplantul corect va asigura o plantă sănătoasă și înfloritoare pentru multe luni de acum înainte.