5 semne că o lumânare parfumată este toxică și dăunătoare pentru sănătatea ta: verific-o pe a ta!

Foto: din surse publice

Unele pot elibera compuși chimici nocivi și pot provoca reacții alergice

Lumânările parfumate au devenit populare pentru capacitatea lor de a crea o atmosferă confortabilă, însă utilizarea lor poate prezenta riscuri pentru sănătate. Unele pot elibera compuși chimici nocivi și pot provoca reacții alergice. Acest lucru este raportat de site-ul Huffpost.

Cum să recunoașteți ceara de lumânare periculoasă

Când ard, lumânările emit compuși organici volatili (COV), care includ o varietate de substanțe chimice, iar concentrațiile de COV sunt de până la 10 ori mai mari în interior decât în exterior.

Medicul pneumolog Anthony Saleha a declarat că COV emiși de lumânările din parafină au efecte mai grave asupra sănătății decât alternativele mai naturale, cum ar fi soia, nuca de cocos, palmierul sau ceara de albine.

Potrivit alergologului Ruchi Singla, atunci când arde o lumânare, aceste gaze se evaporă în aer și noi le inhalăm, astfel încât pot afecta sinusurile, plămânii și chiar pielea.

Este recomandat să încercați să folosiți lumânări realizate într-un mod mai natural, fie din soia, ceară de albine, ulei de cocos sau ingrediente pe bază de grăsimi animale.

Principalele semnale că o lumânare este un pericol pentru sănătate:

  • are un miros înțepător, chimic sau sufocant în timpul utilizării – acest lucru indică adesea parfumuri sintetice sau ftalați.
  • fum negru sau funingine – poate degrada calitatea aerului din interior. Un semnal că lumânarea este făcută din parafină sau are contaminanți în ceară
  • dureri de cap, greață, amețeli – acestea sunt reacții la compușii organici volatili (COV) care sunt eliberați atunci când ard parfumurile de proastă calitate
  • lăcrimare, tuse sau iritații respiratorii – un semn de alergie sau sensibilitate la substanțe chimice
  • Reziduuri de funingine pe pereți, mobilier sau perdele – un semn clar de fum nociv

Ce să evitați

Ftalații din lumânările parfumate, care sunt substanțe chimice folosite pentru a păstra aromele din parfumuri, ar trebui evitați. Ftalații sunt adesea etichetați ca acronime, cum ar fi DEP (dietil ftalat), DnHP care provoacă dureri de cap și DIDP (diisodecil ftalat) – adesea agravează simptomele astmului și alergiilor.

În plus, merită să folosiți lumânări cu coloranți mai naturali. Acest lucru se datorează faptului că coloranții artificiali folosesc uneori petrol, care este în sine un agent cancerigen, ceea ce înseamnă că poate provoca cancer pe termen lung.

Cele mai sigure fitiluri într-o lumânare:

  1. fitil din bumbac fără miez metalic
  2. fitil din lemn (natural și plăcut crepitant)

Evitați fitilurile cu sârmă metalică – pot conține plumb sau zinc.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei