De fapt, există multe motive neașteptate pentru care poate apărea dezordinea
Dacă casa dvs. pare neîngrijită, nu înseamnă neapărat că sunteți leneș. De fapt, există multe motive neașteptate pentru care poate apărea dezordinea, de la trăsături de personalitate la condiții de sănătate mintală.
Huffpost explică cum să determinați dacă dezordinea este o parte inofensivă a stilului de viață sau un semnal al unei probleme mai profunde.
S-ar putea să aveți ADHD
Dezordinea și dezorganizarea sunt manifestări tipice ale tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Afectarea funcțiilor executive ale creierului face dificilă planificarea, inițierea și finalizarea sarcinilor.
Din cauza problemelor de memorie de lucru, o persoană poate fi ușor distrasă și își poate uita intențiile. De exemplu, intrați în casă și vă puneți cheile oriunde pentru că ați fost distrași de altceva. Aceste acțiuni se întâmplă adesea inconștient, ducând la o acumulare de dezordine. În același timp, chiar și sarcinile simple pot provoca sentimente de copleșire și stupoare.
Vă puteți confrunta cu depresie sau anxietate
Spațiul nostru fizic reflectă adesea starea noastră emoțională. Atunci când o persoană este deprimată sau epuizată, îi este greu să își mențină casa în ordine. Depresia afectează motivația și capacitatea de a acționa, făcând dificile chiar și sarcinile casnice simple. Anxietatea și depresia afectează, de asemenea, concentrarea, făcând chiar și sarcinile mici să pară copleșitoare.
În plus, studiile arată că dezordinea crește nivelul de cortizol, hormonul stresului. Rezultatul este un cerc vicios: dificultățile emoționale creează dezordine, iar dezordinea crește stresul.
Este posibil să vă confruntați cu o schimbare de viață stresantă
Schimbările majore în viață pot perturba rutina chiar și a celor mai organizați oameni. Factorii de stres psihosocial precum mutarea, căsătoria sau divorțul pot reduce prioritatea treburilor casnice. Nașterea copiilor este o perioadă deosebit de dificilă, când volumul de muncă crește dramatic.
Confruntarea cu problemele de rutină și de gospodărie necesită mai multă energie, care poate fi insuficientă. Alte evenimente stresante includ plecarea la universitate, schimbarea locului de muncă sau schimbările hormonale. Chiar și cei mai punctuali oameni pot constata că lucrurile nu merg bine acasă.
Este posibil să vi se pară dificil din punct de vedere emoțional să faceți ordine în lucruri
Curățenia poate declanșa reacții emoționale neașteptate din cauza asocierilor cu trecutul. Lucrurile vechi, cum ar fi biletele de concert sau cadourile, vă amintesc de persoane sau evenimente, declanșând nostalgia. Uneori, amintirile pozitive vă fac să doriți să păstrați un obiect chiar dacă nu mai este necesar.
Alteori, emoțiile negative vă determină să evitați contactul cu anumite obiecte. Astfel de dificultăți complică procesul de sortare și aruncare a vechiturilor. Chiar și cel mai mic obiect poate provoca un val de emoții, care întârzie procesul de organizare a spațiului.
Este posibil să aveți o fire prea calmă
Trăsăturile de caracter joacă un rol important în atitudinea față de ordine. Persoanele cu o conștiinciozitate ridicată tind să fie organizate, disciplinate și ordonate. Cei cu o abordare mai relaxată s-ar putea să nu-și facă prea multe griji cu privire la dezordine. Este mai puțin probabil să se simtă inconfortabil în legătură cu împrăștierea lucrurilor și mai puțin probabil să o considere o problemă.
Majoritatea oamenilor se află undeva la mijloc între aceste extreme. Este important să realizăm că pentru unii oameni dezordinea nu este o sursă de stres, ci o stare naturală.
S-ar putea să fiți indecis
Indecizia este adesea însoțită de acumularea de lucruri din cauza amânării deciziilor. O persoană poate ezita dacă să păstreze sau să arunce un anumit obiect. De teamă să nu facă o alegere greșită, persoana respectivă evită orice decizie.
În timp, acest lucru duce la o creștere a dezordinii la domiciliu. Acest tip de comportament se mai numește și amânare în luarea deciziilor.