Sticlele de apă reutilizabile pot deveni rapid un teren propice pentru bacterii dacă nu sunt curățate corespunzător, potrivit unui medic
Reutilizarea sticlelor de apă pare a fi o soluție convenabilă și economică. Cu toate acestea, ea poate prezenta riscuri grave pentru sănătate. Bacteriile se acumulează în sticlele cu aspect familiar, iar sub influența temperaturii, plasticul poate elibera substanțe chimice periculoase. Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina TikTok a anestezistului american Myro Figur.
Pericolul sticlelor de apă reutilizabile
Sticlele de apă reutilizabile pot deveni rapid un teren propice pentru bacterii dacă nu sunt curățate corespunzător, potrivit unui profesionist din domeniul sănătății.
Medicul recomandă spălarea zilnică a sticlelor reutilizabile pentru a preveni bacteriile.
„Dacă umpleți aceeași sticlă de apă în fiecare zi, ar putea fi cazul să vă opriți. Sticla ta este un teren propice pentru bacterii. Nu am de gând să mint, probabil că este la fel de murdară ca un scaun de toaletă. Există un studiu independent care arată că o sticlă de apă conține de 40.000 de ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă”, a declarat el.
El a subliniat în special problema cu capacele sticlelor, unde bacteriile se înmulțesc cu predilecție.
Studiul a constatat că sticlele de apă cu capac erau un teren propice pentru bacterii, deoarece conțineau în medie 30 de milioane de unități formatoare de colonii (UFC) per sticlă. În schimb, sticlele cu un capac de strângere erau mult mai sigure.
Aceste cifre indică nu numai numărul de microbi prezenți, ci și capacitatea lor de multiplicare.
Cum să curățați o sticlă de apă reutilizabilă
Dr. Mayro a declarat că neglijarea spălării poate duce nu numai la boli acute, ci și la expunerea cronică la mucegaiuri și biofilme care pot provoca boli cronice.
- Spălați biberoanele cu apă caldă și săpun sau oțet și bicarbonat de sodiu după fiecare utilizare.
- Nu uitați să curățați filetele, gurile de scurgere și garniturile de cauciuc unde se ascund germenii.
- În plus, trebuie lăsată să se usuce complet la aer pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor care se dezvoltă în condiții umede.