Foto: din surse publice
Unele dintre ingredientele sale pot prezenta riscuri pentru sănătate
Înghețata este desertul de vară preferat al multor ucraineni. Cu toate acestea, unele dintre ingredientele sale pot reprezenta o amenințare pentru sănătate. RBC-Ucraina vorbește despre 5 aditivi extrem de periculoși la care ar trebui să fiți atenți.
Dioxid de titan (Titanium Dioxide)
Acest agent colorant (E171) este utilizat pentru a da o culoare albă înghețatei. Studiile au arătat că nanoparticulele de dioxid de titan se pot acumula în organism și pot provoca daune ADN-ului. În Uniunea Europeană este interzisă utilizarea acestuia în produsele alimentare.
Colorant roșu nr. 3 (eritrozină)
Un colorant sintetic care se adaugă pentru a da înghețatei o culoare strălucitoare. În 1990, FDA a interzis utilizarea acestuia în produsele cosmetice din cauza proprietăților sale cancerigene, dar este încă permis în produsele alimentare în unele țări.
Polisorbat 80 (Polisorbat 80)
Acest emulsifiant ajută la menținerea unei texturi uniforme în înghețată. Cu toate acestea, studiile pe animale au arătat că poate provoca inflamații intestinale și perturbări ale microbiomului.
Carrageenan (Carrageenan)
Acest agent de îngroșare (E407) este derivat din alge roșii. Unele studii l-au asociat cu un risc crescut de inflamație și ulcer intestinal.
Mono- și digliceride ale acizilor grași (E471)
Acești emulgatori sunt utilizați pentru a îmbunătăți textura înghețatei. Deși sunt considerate sigure, unele studii indică o posibilă legătură cu un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer.