5 semne că îmbătrâniți încet și vă păstrați tinerețea

Consumul de alimente nutritive și exercițiile fizice sunt importante pe tot parcursul vieții

O persoană îmbătrânește nu numai din cauza vârstei, ci și din cauza anumitor obiceiuri și factori care pot încetini procesul. Au fost numite mai multe semne care indică faptul că îmbătrânirea este mai lentă și o persoană va rămâne mai tânără pentru mai mult timp. Acest lucru este raportat de site-ul Huffpost.

Vă faceți timp să învățați lucruri noi

Geriatrul Parul Goyal ne-a spus că, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât mai mici sunt oportunitățile noastre de a absorbi informații noi. Oportunitățile de a învăța sunt limitate dacă aceste oportunități nu sunt căutate.

Atunci când învățați ceva nou, creierul formează noi conexiuni neuronale sau le rearanjează pe cele existente. Acest proces se numește neuroplasticitate. Cu cât creierul este mai antrenat, cu atât funcționalitatea sa este mai bine păstrată pe măsură ce îmbătrânim.

Învățarea de lucruri noi îmbunătățește memoria, atenția, gândirea logică și alte abilități cognitive. Acest lucru este deosebit de important pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Activitatea intelectuală reduce nivelul de stres, care este un factor de îmbătrânire atât a creierului, cât și a corpului. De exemplu, deprinderea unui hobby nou sau învățarea unei limbi străine poate reduce anxietatea.

Prin urmare, expertul își încurajează pacienții să învețe ceva nou, fie că este vorba despre un joc, un exercițiu, o limbă sau un instrument muzical nou.

„Acest lucru va ajuta la formarea de noi căi în creier, astfel încât aceștia să poată continua să fie puternici din punct de vedere cognitiv în viitor”, a spus ea.

Fiți sincer cu privire la nevoile dvs.

Atunci când oamenii vorbesc deschis despre emoțiile și nevoile lor, ei nu acumulează negativitate, ceea ce reduce stresul cronic, un factor major în bolile cardiovasculare și psihosomatice.

Comunicarea deschisă ajută la construirea unor conexiuni mai profunde, de susținere cu oamenii. Conexiunile sociale sunt un factor dovedit al longevității.

De asemenea, recunoașterea și exprimarea propriilor nevoi construiește o stimă de sine sănătoasă, care este legată de o sănătate mentală și fizică mai bună.

Cei care nu vorbesc despre nevoile lor cad adesea victime epuizării sau abuzului. Limitele exprimate în timp util pot preveni epuizarea….

Nu sunteți singuri

Pentru a combate sentimentele de singurătate și izolare, este important să vă consolidați legăturile sociale, fie cu prietenii, familia, grupurile sau comunitatea.

Izolarea socială este adesea asociată cu stresul cronic, care crește nivelurile de cortizol, „hormonul stresului” Nivelurile ridicate persistente de cortizol accelerează îmbătrânirea celulară, afectează funcția imunitară și cresc riscul de boli cardiovasculare.

Socializarea cu ceilalți stimulează creierul și promovează memoria, atenția și gândirea. Persoanele cu o viață socială activă au un risc mai scăzut de a dezvolta demență și boala Alzheimer.

Sănătatea dumneavoastră fizică este pe primul loc

Consumul de alimente nutritive și exercițiile fizice sunt importante pe tot parcursul vieții pentru a fi sănătos și activ.

Activitatea fizică regulată și o dietă sănătoasă reduc riscul de boli cardiovasculare, diabet, obezitate, hipertensiune și unele tipuri de cancer.

Mulți oameni s-ar putea să se teamă să se miște pe măsură ce îmbătrânesc de teama căderii, dar exercițiile fizice – fie că mergeți pe jos sau participați la cursuri – vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.

Ridicarea de greutăți, Pilates sau yoga pot face parte dintr-un bun regim de exerciții pentru dezvoltarea musculaturii. În plus, exercițiile cardio precum mersul pe jos, ciclismul, înotul și alergarea sunt importante pentru sănătatea inimii.

Faceți ceva ce vă place

A face ceva ce îți place reduce nivelul cortizolului (hormonul stresului), ceea ce promovează sănătatea cardiovasculară, normalizează tensiunea arterială și îmbunătățește somnul.

Hobby-urile – în special hobby-urile creative sau intelectuale (muzică, desen, lectură, șah) – stimulează neuroplasticitatea creierului, ceea ce contribuie la menținerea clarității mentale, a memoriei și la reducerea riscului de demență.

Vârsta cronologică nu este importantă – important este cum vă simțiți.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei