Foto: din surse deschise
Foamea poate interfera cu somnul sau vă poate face să vă treziți în timpul nopții
A merge la culcare pe stomacul gol nu este o idee atât de bună. Deși unii oameni cred că aceasta ajută la scăderea în greutate, dar, de fapt, foamea nocturnă poate avea consecințe neplăcute pentru sănătate – de la probleme de somn la metabolismul lent. Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina de Instagram a unui cunoscut nutriționist și endocrinolog Ekaterina Tolstikova.
De ce nu ar trebui să mergeți la culcare înfometați
Potrivit expertului, dacă simțiți nevoia să mâncați înainte de a merge la culcare, aceasta poate indica faptul că ați avut o zi foarte obositoare și nu ați primit în timpul zilei cantitatea de nutrienți care va contribui la recuperarea în timpul somnului.
Ignorarea foamei și mersul la culcare nu este cea mai bună strategie, deoarece aveți nevoie de proteine, grăsimi, carbohidrați și alte vitamine și minerale adecvate pentru a vă recupera în timpul somnului.
Prin urmare, este important să acordați atenție dietei dumneavoastră.
„Dacă „foamea înainte de culcare” este un eveniment unic, ieșiți să mâncați. Este mai bine, desigur, să mâncați o masă normală (proteine, grăsimi, carbohidrați), dacă o astfel de ocazie nu este disponibilă – să fie carbohidrați complecși și legume. Dacă foamea nu este puternică și știți că ați mâncat normal în timpul zilei – puteți mânca o banană sau un mango”, a adăugat expertul.
Un măr sau o pară nu este cea mai bună opțiune, deoarece este puțin probabil să vă satisfaceți foamea și oricum nu veți putea dormi.
Efectul foamei asupra somnului
Foamea poate interfera cu somnul sau vă poate face să vă treziți în timpul nopții. Organismul, lipsit de energie, poate crește nivelul cortizolului (hormonul stresului), ceea ce afectează calitatea somnului.
În plus, dacă organismului îi lipsesc în mod regulat substanțele nutritive la culcare, aceasta poate afecta metabolismul, determinând organismul să „conserve” energia, ceea ce inhibă arderea grăsimilor.
De asemenea, în timpul somnului, organismul poate începe să utilizeze țesutul muscular ca sursă de energie dacă nu primește suficiente substanțe nutritive, în special proteine.