Foto: din surse deschise
Există doar două ore într-o zi în care beneficiile cafelei vor fi maximizate
Pentru mulți oameni, o ceașcă de cafea este un element de bază al ritualului lor de dimineață. În plus față de efectul său revigorant, studiile au demonstrat că această băutură are o serie de beneficii pentru sănătate. În plus, potrivit Today.com, există tot mai multe dovezi că timpul joacă un rol foarte important în beneficiile cafelei.
Așadar, când este cel mai bun moment pentru a bea cafea?
Experții spun că, pentru o persoană obișnuită care lucrează în program normal, intervalul ideal pentru a bea cafea este dimineața.
„Cel mai bun moment pentru a bea cafea este la mijlocul sau sfârșitul dimineții, de obicei între 9:30 și 11:30”, spune Dr. Raj Dasgupta, medic specialist certificat în somnologie. El adaugă că oamenii ar trebui să încerce să bea cafea la aproximativ o oră până la trei ore după trezire.
Beneficiile consumului de cafea dimineața
Vigilența și starea de spirit
Cofeina este un stimulent al sistemului nervos, deci accelerează toate procesele din corp și creier. Consumul de cafea între orele 9:30 și 11:30 vă poate oferi un impuls de energie care să vă ajute să treceți peste criza de dimineață. Cofeina poate îmbunătăți funcția cognitivă la începutul zilei și poate stimula performanța înainte de antrenamentul de dimineață, spune nutriționistul Julia Zumpano.
Cafeaua vă poate îmbunătăți și starea de spirit, deoarece cofeina stimulează dopamina, un neurotransmițător asociat cu plăcerea și motivația.
Sănătatea inimii
Într-un studiu publicat în European Heart Journal, cercetătorii au examinat modelele de timp pentru consumul de cafea și asocierea cu mortalitatea în rândul a 42.000 de adulți din SUA între 1999 și 2018. Constatările arată că persoanele care beau cafea – cofeinizată sau decofeinizată – între orele 4 dimineața și 12 prânz au cu 16% mai puține șanse să moară din orice cauză, comparativ cu persoanele care nu beau cafea, și cu 31% mai puține șanse să sufere de boli de inimă.
Cu toate acestea, aceste beneficii nu au fost observate la cei care au băut cafea pe tot parcursul zilei…..
Nivelurile de cortizol
Experții spun că și consumul de cafea între 9:30 și 11:30 a.m., sau la aproximativ una până la trei ore după trezire, este bun pentru nivelul cortizolului.
Cortizolul, cunoscut și ca hormonul stresului, crește atunci când ne trezim pentru a ne face să ne simțim mai alerți. „Are un vârf la 30-60 de minute după trezire și apoi începe să scadă treptat pe parcursul zilei, deci este ideal să beți cafea la sfârșitul unei perioade de criză”, spune Zumpano.
Inflamația
Un nou studiu sugerează că unii markeri proinflamatori din organism au ritmuri circadiene, ceea ce înseamnă că acestea sunt mai ridicate dimineața. „Prin urmare, efectele antiinflamatorii ale consumului de cafea concentrat dimineața pot fi mai benefice”, au scris cercetătorii în European Heart Journal.
„Dimineața, din cauza ritmurilor noastre circadiene, absorbim antioxidanții mult mai bine decât în timpul zilei”, spune corespondentul medical senior al NBC News, Dr. John Torres.
Tulburări de somn
Deoarece cofeina este un stimulent, ea poate face dificilă adormirea. „Corpul tău are nevoie de aproximativ cinci până la șase ore pentru a excreta jumătate din cofeina pe care o consumi, ceea ce înseamnă că jumătate din ea încă circulă în sistemul tău la câteva ore după consum”, spune Dasgupta.
Cât timp ar trebui să așteptați să beți cafea după ce v-ați trezit?
Experții recomandă consumul de cafea la cel puțin o oră după trezire, dacă este posibil. „Dacă beți cafea imediat după trezire, adăugați cafeină la cortizolul deja ridicat, ceea ce poate crește nervozitatea și reduce efectele percepute ale cafeinei”, spune Dasgupta.
În mod ideal, ar trebui să beți cafea în timpul sau după micul dejun. „Consumarea ei cu mâncare poate ajuta cu adevărat … astfel încât să vă lăsați cortizolul natural și apoi alimentele să vă furnizeze energia inițială și apoi să adăugați cofeina”, adaugă expertul
Când este prea târziu să bei cafea?
„O regulă generală bună este să renunți la cofeină cu cel puțin șase până la opt ore înainte de culcare. Deci, dacă vă culcați la ora 22.00, probabil că nu ar trebui să beți cafea după ora 2.00”, spune Dasgupta. Alternativ, luați în considerare trecerea la o băutură decofeinizată la sfârșitul zilei.