Aceste produse cosmetice sunt nesănătoase: verificați-vă produsele pentru 4 substanțe

Foto: din surse publice

Termenii de marketing gălăgioși trebuie tratați critic

Unele ingrediente din produsele cosmetice familiare pot prezenta riscuri pentru sănătate. Prin urmare, merită să verificați prezența anumitor substanțe în produsele dumneavoastră. Acest lucru este raportat de site-ul Huffpost.

De ce se adaugă substanțe chimice la produse

Substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), ftalații și parabenii sunt ingrediente des întâlnite în rimeluri, fonduri de ten și rujuri lichide, deoarece oferă proprietăți de îmbunătățire a performanțelor care sunt dificil de reprodus.

Acestea pot include prelungirea perioadei de valabilitate a produsului, îmbunătățirea rezistenței la apă, stabilizarea ingredientelor volatile sau prevenirea creșterii microbiene pentru a prelungi perioada de valabilitate.

Chimistul în cosmetică Krupa Kestline a declarat că acizii perfluorocarboxilici (PFAS) ajută mascara rezistentă la apă și rujurile de lungă durată să rămână pe loc, în timp ce ftalații sunt adăugați în mod obișnuit parfumurilor pentru a face ca parfumurile să reziste mai mult și parfumurile, loțiunile și produsele de îngrijire a părului să dureze mai mult.

Există, de asemenea, parabeni, care sunt frecvent utilizați în produsele cosmetice, de îngrijire a pielii și de îngrijire a părului pentru a preveni dezvoltarea microbiană.

Cum să depistați toxinele insidioase din produsele cosmetice

Deoarece etichetele cu ingrediente nu sunt întotdeauna simple, de multe ori consumatorii trebuie să le descifreze singuri.

Există patru grupuri de ingrediente la care trebuie să fim atenți din cauza compoziției lor chimice, a tendinței de a se acumula în organism și a riscurilor pentru sănătate: acizii perfluorocarbonici (PFAS), substanțele care eliberează formaldehidă, silicoanele ciclice și hidroxitoluenul butilat (BHT).

În special, uleiurile perfluorooctanice (PFAS) sunt cunoscute pentru persistența lor atât în mediu, cât și în organism, datorită legăturilor lor puternice carbon-fluor, și au fost asociate cu perturbarea sistemului endocrin, toxicitatea hepatică și chiar cancerul.

Pentru a identifica ingredientele PFAS pe etichetele produselor cosmetice, căutați PTFE, acid perfluorooctanoic sau orice începe cu „perfluoro” sau „polifluoro”.

Conservanții care eliberează formaldehidă, precum DMDM hidantoin, imidazolidinyl urea și quaternium-15, sunt adesea utilizați în produsele cosmetice pe bază de apă și în produsele de îngrijire a părului pentru a combate dezvoltarea microbiană.

Cu toate acestea, chiar și în niveluri scăzute, formaldehida poate provoca dermatită de contact și reacții alergice, în special la persoanele cu piele sensibilă.

Există, de asemenea, silicoane ciclice, cum ar fi ciclotetrasiloxanul (D4) și ciclopentasiloxanul (D5), care sunt utilizate pentru a oferi textură netedă și proprietăți de uscare rapidă în grunduri și fonduri de ten.

Cu toate acestea, D4 și D5 au suscitat îngrijorări din cauza bioacumulării lor în mediu și a potențialelor efecte de perturbare endocrină.

Ce altceva trebuie să căutați

De asemenea, dacă vedeți „mireasmă” sau „parfum” fără o defalcare a componentelor sale, acesta este un semnal de alarmă. Acești termeni sunt protejați din punct de vedere juridic ca „secrete comerciale”, ceea ce permite mărcilor să evite dezvăluirea compoziției chimice complete a amestecurilor lor de parfumuri pentru a păstra formulele de proprietate.

În plus, acestea pot ascunde zeci, uneori chiar sute, de substanțe chimice individuale care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Această lipsă de transparență se manifestă în special în cazul parfumurilor, al produselor de îngrijire a părului și al produselor cosmetice de lungă durată, unde parfumul și eficacitatea joacă un rol important în atragerea consumatorilor.

Termenii de marketing de mare vizibilitate ar trebui, de asemenea, tratați critic. Cuvintele „natural” și „organic” de pe o etichetă nu înseamnă neapărat că un produs este sigur.

Biochimistul Valeria Aparovich a declarat că, deși ingredientele naturale și organice pot avea beneficii, acestea pot crește, de asemenea, riscul de reacții alergice din cauza conținutului ridicat de arome naturale și conservanți.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei