Foto: din surse deschise
Chiar dacă vesela pare robustă sau scumpă, acest lucru nu garantează siguranța ei în cuptorul cu microunde
Cuptorul cu microunde este o adevărată salvare pentru cei care prețuiesc timpul. Cu toate acestea, siguranța alimentelor gătite depinde nu numai de calitatea alimentelor, ci și de ustensilele în care acestea sunt încălzite. RBC-Ucraina povestește despre tipurile de mâncăruri care nu ar trebui să fie niciodată puse într-un cuptor cu microunde, precum și despre cele care sunt potrivite pentru încălzire fără riscuri pentru sănătate și tehnologie.
Mâncăruri care nu ar trebui să fie în cuptorul cu microunde
Chiar dacă vasele dvs. de gătit par robuste sau scumpe, asta nu garantează că sunt sigure în cuptorul cu microunde. Iată o listă de materiale de evitat:
- Ustensile de gătit metalice. Acestea reflectă microundele, care pot provoca scântei, defectarea cuptorului sau chiar incendiu.
- Veselă cu decorațiuni metalizate. Ornamentele din aur sau argint acționează ca metalul și sunt, de asemenea, periculoase.
- Melamină. Acest material eliberează formaldehidă, o substanță nocivă și potențial cancerigenă, atunci când este încălzit.
- Cristal. Datorită prezenței impurităților de plumb, nu rezistă la căldură și se poate fisura.
- Farfurii cu fisuri sau așchii. Umiditatea din zonele deteriorate poate fierbe brusc și distruge vasul de gătit.
- Pungi de hârtie confecționate din hârtie. Adesea utilizate pentru coacere, dar se aprind ușor atunci când sunt încălzite.
- Styrofoam (polistiren). Se topește rapid și emite substanțe toxice.
- Recipiente din plastic care nu sunt etichetate ca fiind „sigure pentru microunde”. Plasticul obișnuit se poate topi sau emite vapori nocivi.
- Sticlă subțire. Din cauza fluctuațiilor de temperatură, se poate sparge instantaneu.
Ustensile de gătit sigure la microunde
Există o listă clară de materiale care au fost testate pentru rezistența la căldură și care nu reacționează chimic atunci când sunt expuse la microunde:
- Sticlă rezistentă la căldură. Are pereți groși, se încălzește uniform și nu se deformează.
- Ceramică și porțelan. Fără modele metalice, aceste materiale pot rezista perfect la temperaturi ridicate.
- Plastic etichetat „sigur pentru microunde”. Aceste vase pot rezista la temperaturi de până la 130°C și nu emit nicio substanță nocivă. Nu uitați să îndepărtați sau să deschideți capacul înainte de încălzire!
- Silicon. Flexibil și rezistent la căldură, nu se va deforma, topi sau reacționa cu alimentele.
Vrei să eviți toxinele și problemele cu aparatele tale? Uitați-vă doar la partea de jos a farfuriei înainte de a o introduce în cuptorul cu microunde.