Implicat în peste 400 de reacții: 8 alimente care conțin o vitamină importantă

Foto: din surse publice

Vitamina este implicată în peste 400 de reacții enzimatice, în special în formarea energiei, funcția creierului, sănătatea pielii și întreținerea sistemului nervos

Niacina sau vitamina B3 este un micronutrient important care susține sănătatea generală a organismului. Deficiența sa poate provoca oboseală, probleme digestive și chiar depresie. Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina de Instagram a nutriționistului Olga Bezugla.

Ce se știe despre niacină

Vitamina este implicată în peste 400 de reacții enzimatice, în special în formarea energiei, funcționarea creierului și menținerea sănătății pielii și a sistemului nervos. De asemenea, organismul poate sintetiza niacina din aminoacidul triptofan.

Niacina este benefică în sensul că:

  • Este necesară pentru producerea de energie la nivel celular (prin NAD și NADP)
  • susține funcționarea sistemului nervos și a creierului
  • promovează starea normală a pielii
  • ajută la reducerea oboselii (în caz de deficiență)

În doze farmacologice, poate reduce nivelul colesterolului „rău”.

Este important de știut că o deficiență ușoară de niacină se poate manifesta prin oboseală, iritabilitate, insomnie, dureri de cap. În cazurile severe, se dezvoltă pelagra: cei trei D – dermatită, diaree, demență.

„În doze mari, niacina (acid nicotinic) poate provoca ceea ce este cunoscut sub numele de „niacin flush” – roșeață, febră și furnicături ale pielii. Nu este periculos, dar poate fi neașteptat”, a explicat nutriționistul.

Ce alimente conțin

Vitamina B3 poate fi obținută din alimente. Un produs de 100 g conține această cantitate:

  1. curcan (file fiert) – 10-13 mg
  2. ton (fript, file) – 10-18 mg
  3. conservă de ton – 10-11 mg
  4. file de pui (fiert) – 10-13 mg
  5. carne de vită (prăjită) – 8-9 mg
  6. arahide (prăjite) – 12-14 mg
  7. ciuperci portobello – 3-4 mg
  8. ficat de vită (prăjit) – 13-15 mg
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei