Foto: din surse publice
Oamenii de știință au studiat în detaliu modul în care consumul acestor nuci afectează funcția creierului și au ajuns la concluzii neașteptate
O mână de nuci la micul dejun vă poate ascuți gândirea, dar oamenii de știință au avertizat că nu trebuie să vă așteptați la o îmbunătățire fulgerătoare a memoriei.
Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Reading a constatat că consumul de nuci dimineața duce la răspunsuri mai rapide la sarcini complexe de gândire pe parcursul zilei. Cu toate acestea, efectele nu sunt evidente decât la șase ore după consum – mult mai târziu decât s-ar aștepta majoritatea oamenilor, scrie Studyfinds.
În cadrul experimentului, care a implicat 32 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, subiecții au mâncat mai întâi 50 de grame de nuci tocate amestecate cu muesli și iaurt la micul dejun. Cu o altă ocazie, au mâncat aproape același mic dejun, dar în loc de nuci, au mâncat unt.
Ambele mese conțineau același număr de calorii, deși micul dejun cu nuci era unic deoarece conținea acizi grași omega-3 și compuși vegetali numiți polifenoli.
După micul dejun, participanții au efectuat teste cognitive la momentul inițial și din nou după 2, 4 și 6 ore. Aceste teste au măsurat memoria, funcția executivă (planificarea mentală și abilitățile de autocontrol) și starea de spirit. De asemenea, cercetătorii au înregistrat activitatea cerebrală și au recoltat probe de sânge.
În sarcinile care măsoară funcția executivă – abilități mentale precum concentrarea, luarea deciziilor și controlul impulsurilor – oamenii au răspuns în mod constant mai rapid după ce au mâncat nuci, comparativ cu un mic dejun de control.
Rezultatele testelor pentru memorie au dezvăluit un model neașteptat. La testele de memorie a cuvintelor, participanții au avut de fapt rezultate mai slabe la două ore după ce au mâncat nuci, comparativ cu micul dejun de control. Cu toate acestea, la șase ore, lucrurile s-au schimbat complet – cei care au mâncat nuci au arătat brusc o memorie mai bună decât grupul de control.
Scanările cerebrale au furnizat indicii suplimentare cu privire la aceste efecte. Citirile EEG au arătat modele diferite de unde cerebrale în funcție de afecțiune, în special în zonele legate de atenție și memorie. Cei care au mâncat nuci au prezentat o activitate mai puternică în anumite benzi de unde cerebrale, sugerând niveluri diferite de activitate mentală în timpul sarcinilor.
Analizele de sânge au dezvăluit un alt indiciu: niveluri mai ridicate de glucoză, dar mai scăzute de acizi grași după consumul de nuci. Cercetătorii au explicat că „o mică creștere a disponibilității poate afecta livrarea și absorbția glucozei de către creier în timpul perioadelor de sarcină cognitivă ridicată, îmbunătățind astfel performanța cognitivă după masă”.
Oamenii de știință cred că beneficiile nucilor pentru creier se datorează profilului lor nutrițional unic – conțin acizi grași omega-3, compuși proteici și substanțe chimice vegetale benefice.
Așadar, după cum a menționat publicația, dacă luați în considerare nucile pentru sănătatea creierului, nu vă așteptați la beneficii imediate pentru toate abilitățile mentale. Efectele lor asupra memoriei au nevoie de timp pentru a se manifesta, în timp ce îmbunătățirile în ceea ce privește viteza de reacție și funcția executivă apar mai constant pe parcursul zilei.