Foto: din surse deschise
În ciuda beneficiilor, consumul de cafea pe stomacul gol nu este întotdeauna o idee bună
Pentru mulți dintre noi, cafeaua nu este doar o băutură, ci un ritual de dimineață, un mod de a ne trezi sau un moment de liniște înainte de a începe ziua. Dar dacă merită să o bem chiar înainte de prima masă și dacă este sigură, să încercăm să înțelegem.
Real Simple a oferit sfaturi practice și informații utile pentru a răspunde la toate întrebările despre cafeaua pe stomacul gol care îngrijorează mii de oameni în fiecare zi.
Beneficiile potențiale ale cafelei
- Îmbunătățirea concentrării. Cofeina provoacă sistemul nervos central. Aceasta crește atenția, ajută la combaterea oboselii și chiar îmbunătățește funcția cognitivă.
- Îmbunătățirea stării de spirit. O doză de 200-250 mg de cofeină (1,5-2 cești de cafea) vă poate ridica starea de spirit și reduce senzația de oboseală, în special după o noapte de somn prost.
- Stimulare digestivă. Cafeaua activează acidul gastric, secreția pancreatică, secreția biliară și peristaltismul intestinului gros – deci poate favoriza defecarea matinală.
- Reducerea riscului de apariție a anumitor boli. Consumul regulat de cafea a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip II, Parkinson, Alzheimer și chiar unele tipuri de cancer.
Ce se întâmplă dacă beți cafea pe stomacul gol
În ciuda beneficiilor, consumul de cafea pe stomacul gol nu este întotdeauna o idee bună.
- Arsuri la stomac și disconfort. Cafeaua stimulează producția de acid clorhidric în stomac. Dacă nu există alimente în acesta, aciditatea poate provoca iritații ale mucoasei, reflux acid sau dureri de stomac. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu gastrită sau ulcer.
- Hormonul de stres cortizol. Cofeina crește nivelul de cortizol, hormonul stresului. Dacă acesta este deja ridicat dimineața, stimularea suplimentară poate provoca anxietate, ritm cardiac rapid și creșteri ale tensiunii arteriale.
- Nervozitate și nervozitate. Dacă sunteți sensibil la cofeină sau consumați multă cofeină fără mâncare, puteți avea tremurături ale mâinilor, iritabilitate sau chiar simptome de panică.
- Hipoglicemie după îndulcitori. Consumul de cafea îndulcită fără alimente poate provoca o creștere bruscă a glicemiei, urmată de o scădere bruscă și oboseală.