Sărbătoarea de astăzi, 12 mai: ce nu puteți face, cine are Ziua Îngerului, presimțirile zilei

Foto: din surse deschise

Aflați principalele caracteristici și tradiții de astăzi

Pe 12 mai, creștinii ortodocși din Ucraina, conform noului stil, îi comemorează pe sfinții părinți Epifanie, episcopul Ciprului, și Germanos, patriarhul Țargradului. Mai sunt 233 de zile până la sfârșitul anului, scrie RBC-Ucraina.

Care este sărbătoarea bisericească de astăzi

Pe 12 mai, conform calendarului bisericesc, se comemorează memoria lui Epifanie, episcop de Cipru, și a lui Herman, patriarh de Țargrad.

Epifanie al Ciprului s-a născut în anul 310 în ținuturile Palestinei. Pentru a dobândi o cunoaștere mai profundă a Sfintei Scripturi, el a învățat multe limbi și a comunicat cu numeroși pustnici, iar mai târziu a devenit el însuși călugăr.

În 333 a fost hirotonit preot, după care și-a întemeiat propria mănăstire. Epifanie a fost un apărător puternic al credinței ortodoxe, luptând activ împotriva ereziilor care amenințau unitatea Bisericii. În 367 a fost ales episcop de Salamina în Cipru, unde a slujit până la moartea sa în 403, când a trecut la cele veșnice la vârsta de 93 de ani.

Sfântul Herman, viitorul Patriarh al Constantinopolului, s-a născut în secolul al VII-lea în inima Bizanțului, la Constantinopol. După executarea tatălui său din ordinul împăratului Constantin Pogonatus, tânărul Herman a fost dat în grija tutorilor Bisericii, unde a studiat în profunzime Sfintele Scripturi.

Pentru viața sa pioasă, a fost hirotonit episcop al orașului Kizik, iar mai târziu a fost ales Patriarh al Constantinopolului. Sfântul s-a opus activ iconoclasmului condus de împăratul eretic Leon al III-lea Isaurul, însă, după ce a resimțit presiuni, a părăsit de bună voie catedra.

Împăratul, dornic de răzbunare, a ordonat alungarea lui Herman din casa patriarhală după o bătaie. După 14 ani de slujire, sfântul a plecat la Domnul în 740, la vârsta de 95 de ani, și a fost înmormântat în mănăstirea Chora din Constantinopol; moaștele sale au fost transferate ulterior în Franța.

Ce să nu faci pe 12 mai

  • În această zi merită să vă păstrați planurile în secret, să nu le spuneți despre ele nici măcar persoanelor apropiate, pentru a nu le strica realizarea.
  • Nu se recomandă ștergerea prafului, în special pe suprafețe înalte, cum ar fi dulapurile, deoarece poate provoca probleme.
  • Gândurile rele sau invidia celorlalți în această zi vă pot afecta negativ sănătatea, așa că ar trebui să evitați astfel de emoții.
  • Presimțirile populare interzic să culegeți sau să aduceți acasă crini albi, deoarece se presupune că aceștia poartă energia tristeții.
  • De asemenea, este considerat nedorit să mergeți în vizită în această zi – este mai bine să stați acasă și să petreceți ziua în liniște.

Presimțiri și tradiții populare pe 12 mai

Strămoșii noștri au lăsat multe preziceri interesante legate de această zi, prin care au încercat să prezică vara viitoare.

  1. Dacă dimineața începea cu o zare roșiatică, aceasta era considerată un semn al unei veri secetoase, cu lipsă de ploi.
  2. Înflorirea abundentă a arborelui de sorb anunța o recoltă bogată de fructe de pădure în sezonul cald.
  3. Când dimineața era înnorată și gri, oamenii se așteptau la o vară ploioasă și umedă.
  4. Un cer senin, clar, cu stele strălucitoare dimineața indica o vreme caldă de vară.
  5. Un număr mare de gândaci de mai în această perioadă era considerat un semn al secetei și căldurii viitoare.

Cine are un înger pe 12 mai

Pe 12 mai, următoarele persoane sărbătoresc Ziua Îngerului

  • Herman
  • Denis
  • Ivan
  • Peter
  • Fedor
  • Semyon
  • Philip

Cei care s-au născut pe 12 mai, zirconul – o piatră semiprețioasă spectaculoasă care strălucește cu un luciu strălucitor – este potrivit ca talisman. Încă din antichitate, acesta a fost considerat un simbol al puterii, influenței și poziției înalte. Zirconul era purtat nu numai pentru decorare, ci și ca o amuletă care sublinia statutul.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei