Cum să fierbeți orez delicios: secrete de gătit un fel de mâncare sfărâmicios

Indiferent de tipul de orez pe care îl folosiți, există anumite sfaturi care vă vor ajuta să pregătiți un fel de mâncare gustos

Îți spunem cum să gătești corect orezul, astfel încât să iasă sfărâmicios, gustos și sănătos. Cum să gătești orez cu bobul lung, rotund, brun și sălbatic. Cum să gătești orez într-un multicooker, cum să gătești orez pentru sushi.

Baza a tot: prepararea orezului

Dacă sunteți interesat de întrebarea cum să gătiți orezul astfel încât să se dezmorțească, este important să realizați: mai întâi crupele trebuie să fie gătite corect. Și aici vă vor ajuta următoarele instrucțiuni:

  • Clătiți orezul sub jet de apă de 5-7 ori. În acest fel, puteți reduce cantitatea de amidon, care este motivul pentru lipiciozitatea suplimentară a vasului finit. Pentru a simplifica procesul de clătire a orezului, folosiți o sită.
  • Pentru a fierbe orezul de două ori mai repede, înainte de gătire acesta poate fi înmuiat în apă curată, lăsându-l timp de 40-60 de minute. În acest caz, va trebui să turnați mai puțin lichid în timpul gătitului, astfel încât orezul fiert să nu devină prea vâscos.
  • Dacă pregătiți risotto sau gătiți orez pentru sushi, nu trebuie să clătiți boabele prea mult timp. Una sau două ori este suficient

Ustensile de gătit

Pentru a găti orez, trebuie să alegeți ustensilele de gătit potrivite. Principalul lucru aici este prezența unui capac. La urma urmei, este recomandat să îl gătiți într-un recipient complet închis.

Pentru a vă asigura că temperatura din interior este distribuită uniform, luați o oală, o tigaie mare sau o tigaie cu fund gros pentru orez. Dacă trebuie să gătiți crupe pentru pilaf, atunci ar trebui să alegeți un cazan.

O opțiune excelentă pentru prepararea orezului sfărâmicios este o oală sub presiune multicooker sau steamer. Aceste aparate moderne au schimbat înțelegerea modului în care se gătește orezul, păstrând toate proprietățile sale valoroase.

Cum gătesc orezul într-o oală sub presiune multicooker?

Mai întâi de toate, trebuie să alegeți tipul potrivit de orez. În acest caz, cel mai bun este orezul aburit sau cu bobul lung.

  1. Mai întâi trebuie să îl clătiți. În acest fel veți obține cu siguranță orez sfărâmicios în multicooker.
  2. Proporția de orez și apă este un alt punct important.
  3. Pentru două căni de orez, veți avea nevoie de 4 căni de lichid.
  4. Nu uitați să adăugați imediat sare, condimentele preferate și o bucățică mică de unt.

Pentru a găti orez în multicooker, vă recomandăm să utilizați modul „Pilaf”.

Cum să gătești orezul: proporțiile de apă și boabe

Nu toate gospodinele știu cum să gătească corect orezul pentru a obține o mâncare migăloasă și gustoasă. În mod tradițional, proporțiile pentru orez sunt următoarele: 1 cană de boabe ia 2 căni de apă. Dar nu totul este atât de univoc, deoarece trebuie să acordați atenție tipului de orez. Pentru fiecare tip de orez, proporțiile de orez și apă ar trebui să fie după cum urmează:

  • aburit – 1 cană de orez la 2 lichide;
  • cu bobul lung – 1 cană de orez necesită între 1,5 și 2 căni de apă pentru 1 cană de boabe;
  • sălbatic – 1 cană de orez necesită 3 căni de lichid;
  • brun – 1 cană de orez necesită între 2,5 și 3 căni de apă;
  • rotund – aceleași proporții de orez și apă ca pentru orezul brun;
  • orez Basmati – pentru o cană de orez la 1,5 căni de apă;
  • orez jasmine – pentru o cană de orez sunt necesare 1,5-1,7 lichide.

Adesea, gospodinele sunt interesate de modul în care este gătit terciul de orez lichid pe lapte. Pentru a face acest lucru, trebuie să creșteți cantitatea de apă la 6 cești. Și pentru a pregăti orez pentru sushi, care ar trebui să fie destul de vâscos, pentru o parte din boabe trebuie să luați cel puțin 4 cești de apă.

Cât timp să gătești orezul în funcție de soi

Întrebarea cât timp să gătești orezul pentru a-l face sfărâmicios și gustos este de interes pentru toată lumea. Aici rolul principal este jucat de tipurile de orez:

  1. orezul lung sau alb rotund trebuie fiert timp de aproximativ 20 de minute;
  2. orezul brun sau brun este gătit timp de 30-40 de minute;
  3. orezul sălbatic trebuie gătit timp de cel puțin 60 de minute;
  4. iar orezul fiert la abur poate fi gătit timp de 20-30 de minute.

Un factor la fel de important care afectează timpul de gătire a orezului este vasul de gătit ales. Dacă folosiți o cratiță, orezul alb obișnuit va fi gătit în ea timp de aproximativ 20 de minute, dar într-o tigaie va fi gata în 15 minute. Dacă gătiți orezul într-un multicooker, timpul de gătire va fi de cel puțin o jumătate de oră.

Cum să gătești orez pentru sushi

Mai întâi de toate, trebuie să alegeți un soi. Orezul pentru sushi trebuie să fie glutinos, dar nu doar terci de orez prea fiert. Cele mai bune tipuri sunt cele cu un conținut ridicat de amidon, cum ar fi orezul cu bobul rotund. Cum să îl gătești? În primul rând, nu uitați de clătirea boabelor. Faceți acest lucru numai în apă rece, deoarece apa fierbinte poate strica orezul, spălând tot amidonul de care avem nevoie din el.

Cum să gătești orez pentru sushi – următoarele instrucțiuni vă vor ajuta:

  • Înainte de a găti orezul pentru sushi, acesta ar trebui, de asemenea, să fie înmuiat pentru o vreme. Acest lucru va face boabele și mai moi.
  • Umpleți-l cu apă într-un raport de 1:1 și lăsați-l timp de 15 minute.
  • Gătiți orezul sushi în aceeași apă în care l-ați înmuiat.
  • Luați o cratiță cu fundul gros și nu uitați de un foc mic – astfel orezul nu se va arde.
  • Nu ridicați capacul în timpul gătitului, altfel grupul de orez va fierbe prea mult.
  • Cât timp se fierbe orezul pentru sushi? De obicei, nu durează mai mult de 20 de minute.
  • Apoi căldura trebuie oprită și orezul lăsat sub capac încă 10 minute.

Dacă încercați să gătiți acest fel de mâncare japonez pentru prima dată și nu știți cum să gătiți orezul pentru sushi, merită să vă amintiți că procesul de răcire a acestuia este foarte important. Acesta trebuie făcut într-un castron de lemn sau de sticlă.

De asemenea, este necesar nu numai să știți cum să gătiți orez pentru sushi, ci și să pregătiți un dressing special din oțet de orez, zahăr și sare, care va ajuta boabele răcite să își păstreze bine forma și să nu se destrame.

Cum să gătești orez pentru o garnitură: două metode

Există multe modalități de a găti orezul. Vă vom spune despre două dintre cele mai populare în rândul gospodinelor.

Tradițional

Această metodă este excelentă pentru orezul cu bob lung sau rotund, sau dacă îl veți folosi ca garnitură. Pentru a face trei porții pentru o familie, veți avea nevoie de:

  1. 1 cană de orez;
  2. 1,5 căni de apă;
  3. sare și unt.
  4. Pașii sunt următorii:

Mai întâi, se toarnă apă într-un recipient și se aduce la fierbere. Orezul se spală sub jet de apă până când devine transparent. Când apa fierbe, se sărează și se adaugă orezul în vas. Apoi se reduce focul, se acoperă recipientul cu un capac și se așteaptă până când lichidul se evaporă complet (aproximativ 20 de minute).

După aceea, trebuie să opriți aragazul și să lăsați orezul fiert sub capac timp de 10 minute. Nu uitați să îl aromatizați cu unt.

Pentru a vă asigura că orezul iese sfărâmicios, nu este recomandat să deschideți capacul și să amestecați grișul în timpul gătitului.

Cum se gătește orezul la abur?

După 20 de minute, când apa a fiert, puteți îndepărta capacul și puneți imediat terciul pe farfurii.

Această metodă este potrivită și pentru orezul brun. Dar timpul de gătire va fi mai lung – până la 35 de minute.

Prăjirea în ulei

Această metodă poate fi folosită cu orice fel de orez, dar iasomia și basmati sunt mai gustoase. Uleiul în sine face vasul foarte sfărâmicios. Trebuie să luați o cană de orez, 1,5 căni de apă, unt sau ulei de măsline. Procesul de cum să gătești orez delicios cu pre-friptura arată astfel:

  • Orezul este bine spălat;
  • se fierbe apa într-un ceainic sau oală;
  • într-o tigaie cu fundul gros se încinge ulei sau unt, se adaugă în el orezul spălat (poate fi sărat imediat);
  • boabele se prăjesc timp de 2 minute – nu uitați să amestecați orezul constant;
  • se adaugă apă clocotită, cratița cu orez se acoperă cu un capac;
  • timpul de gătire a orezului prăjit depinde de soi, dar nu mai puțin de 20 de minute (asigurați-vă că apa este complet absorbită de orez);
  • Lăsați orezul la infuzat timp de aproximativ 10 minute.

Cum să gătești orez crocant: sfaturi utile pentru toate tipurile de orez

Indiferent de tipul de orez pe care îl folosiți, există anumite sfaturi care vă vor ajuta să gătiți un fel de mâncare delicios:

  1. Este orezul cu bob lung care este considerat cel mai popular pentru prepararea terciului sfărâmicios;
  2. Dacă doriți să gătiți o garnitură bogată, trebuie să adăugați condimente (cel mai adesea șofran, cuișoare, cardamom, curry, scorțișoară) în etapa de gătire a orezului sau după finalizarea acesteia;
  3. Nu se recomandă amestecarea orezului în timpul gătitului; acesta trebuie gătit numai la foc mic, altfel lichidul se scurge rapid, iar boabele rămân insuficient fierte;
  4. dacă adăugați o lingură de ulei de floarea-soarelui în recipientul în care se fierbe orezul, puteți prepara orez gustos pentru salate.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei