Aflați de ce oamenii după 40-45 de ani vor să se odihnească mai mult, să stea mai degrabă jos decât să meargă
După vârsta de 40-50 de ani, mulți oameni observă: vor să se miște mai puțin, să stea mai des jos și să se odihnească mai mult. Nu este vorba doar de lene sau de pierderea motivației. Oamenii de știință indică din ce în ce mai mult schimbările fiziologice care afectează nivelul de energie și dorința de activitate. Ce se întâmplă exact cu corpul nostru și cum putem contracara acest lucru?
De ce oamenii după 40-45 de ani doresc să se odihnească mai mult, să stea mai degrabă decât să meargă, spune RBC-Ucraina cu referire la un studiu publicat în Journal of Gerontology.
Ce a arătat studiul
Oamenii de știință au descoperit că declinul activității fizice la persoanele după vârsta de 45 de ani este asociat nu numai cu starea mușchilor, ci și cu modificări importante la nivelul creierului. Se pare că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, capacitatea lor de a controla impulsurile impulsive – cum ar fi să stea jos în loc să meargă undeva – slăbește.
Pentru munca lor la scară largă, oamenii de știință au luat date dintr-un studiu realizat de Centrul Cambridge pentru Îmbătrânire și Neurobiologie. Acest studiu a implicat voluntari – cu vârste cuprinse între 18 și 81 de ani.
Oamenii de știință au descoperit că un declin accentuat al activității fizice începe la oameni în jurul vârstei de 49 de ani. Și coincide cu schimbări în anumite zone ale creierului care sunt responsabile pentru atenție și autocontrol.
„Am descoperit că creierul poate anticipa un declin al activității chiar înainte ca acesta să devină vizibil din punct de vedere fizic”, a explicat unul dintre autorii studiului, profesorul asociat de terapie fizică Timothy Morris.
Cercetătorii s-au concentrat asupra așa-numitei „rețele de atenție”, care este un grup de structuri cerebrale, mai precis lobul insular și cortexul cingular anterior dorsal. Aceste zone sunt cele care ajută o persoană să se orienteze în spațiu, să ia decizii și să controleze reacțiile impulsive.
Odată cu înaintarea în vârstă, eficiența acestor zone începe să scadă treptat, iar acest lucru, potrivit oamenilor de știință, afectează activitatea fizică umană.
La o vârstă fragedă, putem depăși cu ușurință dorința de a ne întinde atunci când vedem o canapea. Dar, cu timpul, acest „mecanism de frânare” începe să slăbească, iar creierul începe să aleagă tot mai mult odihna în detrimentul mișcării.
Ce alte schimbări afectează activitatea fizică
- Nivelurile de dopamină scad, iar acest lucru reduce motivația pentru acțiune
- Masa musculară scade și corpul obosește mai repede
- Sistemul de termoreglare încetinește – rezistența scade
- Calitatea somnului se modifică și recuperarea este mai lentă
Ce recomandă oamenii de știință pentru a încetini acest proces
- Activitate fizică regulată – mers pe jos, yoga
- Controlul somnului – program stabil, somn suficient
- Obiceiuri de dopamină – învățarea de noi abilități, jocuri intelectuale, experiențe emoționale
- Proteine în dietă – ajută la menținerea masei musculare și a energiei