Principalele minciuni despre „apa minerală” terapeutică îmbuteliată în care toată lumea crede

Foto: din surse deschise

Apele terapeutice sunt prescrise de medici, care stabilesc tipul de apă, doza și durata tratamentului, în funcție de diagnosticul și starea pacientului

Mulți oameni cred în puterea miraculoasă a apei terapeutice îmbuteliate și o beau zilnic pentru sănătate, dar în aceasta constă o mare concepție greșită. Aflați principalele minciuni despre populara apă terapeutică îmbuteliată și de ce consumul ei necontrolat poate fi periculos în loc să fie benefic. Despre toate detaliile, scrie RBC-Ucraina.

Ce este de fapt apa „terapeutică”?

Spre deosebire de apa de masă obișnuită, care este destinată consumului zilnic și menținerii echilibrului hidric al organismului, apele terapeutice și potabile terapeutice sunt ape cu un conținut crescut de săruri minerale (de la 1 g/litru și peste) sau cu o concentrație ridicată de componente biologic active (de exemplu, fier, iod, fluor). Compoziția lor unică se formează la mare adâncime, în izvoare naturale.

În funcție de gradul de mineralizare și de scop, apele sunt împărțite în trei categorii principale:

  • De masă (până la 1 g/l mineralizare) – potrivită pentru utilizarea zilnică.
  • Medicinal-table (1-10 g/l mineralizare) – poate fi consumată ca băutură de masă în mod neregulat, dar are proprietăți medicinale atunci când este administrată conform prescripției.
  • Terapeutică (peste 10 g/l mineralizare sau cu o concentrație ridicată de componente specifice) – destinată exclusiv tratamentului și prevenirii anumitor boli.

Adevărul este că apa potabilă terapeutică și chiar terapeutică nu este doar o alternativă „mai bună” la apa potabilă obișnuită. Este, de fapt, un produs specializat sau chiar un medicament care are propriile sale indicații, dozaje și, cel mai important, contraindicații.

O concentrație ridicată de săruri minerale, care poate fi utilă pentru anumite probleme (de exemplu, pentru stimularea digestiei, normalizarea căilor biliare în anumite diagnostice), poate fi nocivă dacă este utilizată necontrolat și zilnic de o persoană sănătoasă (sau de o persoană cu alte boli).

Care sunt pericolele utilizării necontrolate?

Stresul asupra rinichilor

Excesul de săruri determină rinichii să lucreze mai mult.

Perturbarea echilibrului apă-sare

Poate duce la schimbări nedorite în organism.

Exacerbarea bolilor cronice

Deosebit de periculos pentru persoanele cu hipertensiune arterială, anumite boli cardiace, boli renale, tendință la formarea de pietre.

Acumularea anumitor minerale

Un exces al unui element poate duce la o deficiență a altuia sau poate avea efecte toxice.

Apele terapeutice sunt prescrise de medici, care stabilesc tipul de apă, doza și durata cursului tratamentului, în funcție de diagnosticul și starea pacientului. Este o greșeală să beți astfel de ape tot timpul, doar „pentru beneficiul general”.

Însă baza regimului de consum zilnic pentru majoritatea persoanelor sănătoase ar trebui să fie apa potabilă curată de înaltă calitate – apă de la robinet, filtrată sau apă de masă îmbuteliată cu mineralizare redusă. Această apă este cea care asigură hidratarea corespunzătoare a organismului, susține metabolismul și nu creează tensiuni inutile.

Mitul „terapeuticității” universale a apei îmbuteliate este adesea rezultatul unui marketing de succes. Producătorii se străduiesc să vândă cât mai multe produse, oferindu-le consumatorilor iluzia că apa lor „minerală” este un elixir al sănătății pentru un consum zilnic fără minte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei