Prăjiți chiflele pe o tigaie uscată fără ulei, aveți grijă să le ungeți generos cu unt pe deasupra
Pregătiți pentru micul dejun sau cină pâini plate cu o umplutură delicată de piure de cartofi și bryndza. Aluatul este făcut fără drojdie, dar sunt moi și aerate, iar umplutura este gustoasă și consistentă.
Pâinile plate se prăjesc pe o tigaie uscată, fără ulei, aveți grijă să le ungeți generos cu unt deasupra.
Rețetă
Ingrediente:
- kefir – 250 ml;
- făină de grâu – 300 gr;
- bicarbonat de sodiu – 0,5 lingurițe;
- sare – un vârf de cuțit.
- Pentru umplutură:
- cartofi – 300 gr;
- bryndza – 250 gr;
- piper negru măcinat;
- sare;
- unt – 50 gr (pentru ungere).
Mod de preparare: 1:
- Se spală cartofii, se curăță de coajă, se taie în patru bucăți și se fierb în apă sărată timp de 20 de minute de la punctul de fierbere.
- Se dă brizura pe o răzătoare aspră.
- Se scurg cartofii, se pasează cu mașina de tocat, se adaugă bryndza, piper negru măcinat, sare, se amestecă și se răcesc ușor.
- Se adaugă bicarbonatul de sodiu în kefirul cald, se amestecă și se lasă 5-10 minute. Se toarnă sarea și făina cernută în reprize și se frământă un aluat moale, se acoperă cu folie alimentară și se lasă 15 minute. Se împarte aluatul în părți egale și se rulează într-o bilă.
- Pe o suprafață de lucru presărată cu făină, se întinde fiecare bilă de aluat într-o chiflă rotundă, nu foarte subțire, se pune umplutura în centru, se ridică și se sigilează marginile aluatului și, cu grijă, pentru ca aluatul să nu se rupă, se întinde cu ajutorul unui cilindru de laminat într-o chiflă subțire.
- Se încinge o tigaie uscată și se prăjește fiecare plăcintă la foc mediu, pe ambele părți, până devine aurie. Se unge fiecare plăcintă cu unt și se suprapune una peste alta.
- Se taie în patru bucăți și se servesc fierbinți cu smântână sau iaurt.
Sfaturi:
- Placinta se va umfla în timpul gătitului, străpungeți partea laterală a plăcintei cu o țepușă.
- Folosiți orice fel de brânză.
- Dacă doriți, puteți adăuga ierburi la umplutură.