De ce nu ar trebui să dezghețați carnea în cuptorul cu microunde: experții avertizează asupra pericolelor

Dacă este folosită în acest fel, carnea poate avea probleme de textură, spun experții

Uneori se întâmplă să fiți deja pregătiți să pregătiți cina, însă ați uitat să decongelați carnea. Unele persoane pot pune carnea congelată în cuptorul cu microunde pentru a o dezgheța rapid, însă experții nu recomandă acest lucru. Despre aceasta scrie Health Digest.

După cum a subliniat cercetătorul în domeniul alimentar Kostas Stathopoulos de la Universitatea Abertay din Dundee, Scoția, aceasta nu este o idee bună. Potrivit acestuia, carnea care nu a fost dezghețată corespunzător poate genera bacterii dăunătoare.

Între timp, un alt expert, Jess Pryles, spune că nu ar trebui să gătiți carnea congelată în cuptorul cu microunde, deoarece aceasta va avea o aromă „ciudată”. Ea a explicat că carnea are un gust „supraîncălzit” după această metodă, deoarece acest lucru se datorează oxidării lipidelor.

În plus, carnea poate avea probleme de textură din cauza acestei metode de decongelare. În special, Jacob Tuell, Ph.D., profesor asociat la Northwest Missouri State University (SUA), a observat că atunci când carnea, de exemplu puiul, este gătită într-un cuptor cu microunde, moleculele de apă din carne încep să vibreze și să producă căldură.

„Din cauza conținutului ridicat de umiditate, cuptorul cu microunde este capabil să încălzească produsul foarte repede. Cu toate acestea, atunci când se întâmplă acest lucru, microundele provoacă, de asemenea, modificări în structura proteinelor, care, la rândul lor, pot schimba textura acestuia”, a subliniat Tuell.

El a observat că acest lucru face ca carnea să devină dură și cauciucată.

Care este cel mai bun mod de a dezgheța carnea?

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) recomandă decongelarea cărnii în frigider. Acest lucru înseamnă să o puneți acolo din timp, deoarece poate avea nevoie de cel puțin 24 de ore pentru a se dezgheța.

„Pentru o decongelare mai rapidă, USDA recomandă utilizarea decongelării în apă rece. După ce puneți carnea într-un recipient etanș, scufundați-o în apă rece de la robinet. Apoi schimbați apa la fiecare 30 de minute până la decongelarea completă. Carnea decongelată în acest fel trebuie gătită imediat”, recomandă materialul.

În același timp, experții spun că decongelarea cărnii în cuptorul cu microunde poate fi sigură dacă o gătiți imediat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei