Foto: din surse deschise
Procesul de formare a noilor limbi nu se oprește niciodată cu adevărat
Limbajul uman în forma sa modernă a apărut în urmă cu aproximativ 150 de mii de ani. Cu toate acestea, este evident că procesul nu s-a oprit aici. Limba a evoluat, s-a adaptat la noile realități și s-a divizat în grupuri cu limbi individuale complet diferite. Astăzi, există mii de limbi originale în lume: unele sunt vechi, altele sunt tinere.
Care este cea mai tânără?
IFL-Science remarcă faptul că răspunsul la această întrebare este departe de a fi clar. Dacă luăm în considerare doar acele limbi care au un statut oficial, afrikaans este probabil cea mai tânără.
Aceasta își are originile în secolul al XVII-lea, când coloniștii olandezi (cunoscuți ulterior sub numele de boieri) au început colonizarea Africii de Sud. De-a lungul timpului, ca urmare a interacțiunii culturale și economice cu populațiile indigene ale continentului, cu alți europeni și cu sclavii din Asia de Est, limba olandeză a boierilor s-a simplificat treptat și, în același timp, a absorbit cuvinte individuale și construcții lingvistice întregi din alte limbi. În cele din urmă, s-a format un anumit cocktail lingvistic bazat pe olandeza secolului al XVII-lea, dar cu modificări semnificative.
La începutul anilor 1860, au fost făcute primele încercări de a scrie afrikaans, iar în 1875 a fost înființată prima societate pentru a promova afrikaans ca limbă oficială separată. În cele din urmă, în 1925, guvernul sud-african a recunoscut oficial afrikaans ca limbă distinctă, mai degrabă decât ca dialect al limbii olandeze. În același an, a fost recunoscută ca una dintre limbile oficiale ale Africii de Sud și rămâne astfel până în prezent. Se crede că aproximativ 9-10 milioane de persoane vorbesc astăzi afrikaans.
Dacă nu ne agățăm de statutele oficiale, cea mai tânără limbă vie este probabil Light Warlpiri. Aceasta este o limbă care s-a dezvoltat în ultimii 40-50 de ani în Lajamanu, un sat izolat din Teritoriul de Nord al Australiei. Se crede că este vorbită în prezent de aproximativ 350 de persoane.
Light Walbiri este o limbă creolă tipică, bazată pe limba engleză, la care se adaugă cuvinte indigene locale. În timp, un sistem gramatical mai mult sau mai puțin coerent a început să apară și a devenit limba maternă a poporului Lajaman.