Foto: din surse deschise
Aflați principalele caracteristici și tradiții de astăzi
Pe 23 mai, creștinii ortodocși din Ucraina, conform noului stil, îl comemorează pe Sfântul Mihail, Episcop de Sinad și pe Venerabila Eufrosina de Polotsk. Tot în această zi ucrainenii sărbătoresc Ziua Eroilor. Mai sunt 222 de zile până la sfârșitul anului, scrie RBC-Ucraina.
Care este sărbătoarea bisericii astăzi
Această zi cinstește memoria călugărului Mihail, episcop de Sinada, care mai este numit și Mărturisitorul. El a trăit în Imperiul Bizantin între secolele VII și IX. Ca tânăr, Mihail a aspirat la viața monahală, așa că a părăsit lumea și s-a stabilit într-o mănăstire din apropierea Mării Negre.
Aici s-a remarcat prin rugăciune zeloasă și muncă asiduă, pentru care Domnul l-a înzestrat cu darul de a face minuni. Este cunoscut un caz când în timpul recoltei țăranii sufereau de sete și nu era apă. Atunci Mihail s-a întors la Dumnezeu, iar apa a apărut brusc din vasele goale.
Mai târziu, Mihail a fost ales episcop al orașului Sinada. Pentru bunătatea, înțelepciunea spirituală și sfințenia sa, el a câștigat un respect profund în rândul credincioșilor și în rândul împăraților bizantini Nicefor și Mihail. Cu toate acestea, când împăratul eretic Leon Armeanul a ajuns la putere, sfântul a fost condamnat și exilat în orașul Eudokiada, unde și-a încheiat viața în exil.
În această zi este cinstită și memoria călugăriței Eufrosina, care în lume purta numele Predslava. Ea a fost fiica prințului Polotsk George (Sviatoslav) Vseslavich și descendentă a sfântului prinț Vladimir.
Fata se distingea prin mare învățătură și frumusețe, iar multe familii influente doreau să o ia de soție. Cu toate acestea, Predslava a ales o cale diferită – ea s-a dedicat lui Dumnezeu, intrând într-o mănăstire.
Acolo a luat monahismul cu numele de Eufrosina și a devenit cunoscută ca prima femeie care a practicat biblioteconomia. În timpul liber, ea copia cărți, ceea ce era o sarcină foarte dificilă și care, de obicei, era făcută doar de bărbați. Datorită muncii ei, s-au păstrat multe manuscrise valoroase și monumente ale culturii cărții.
Ce să nu faci pe 23 mai
- În antichitate, oamenii credeau că spălarea părului în această zi poate duce la dificultăți la locul de muncă, deci este mai bine să vă abțineți de la această procedură.
- De asemenea, se credea că începerea lucrărilor de reparații astăzi era o idee proastă, deoarece ar putea aduce ghinion sau discordie în casă.
- Strămoșii noștri se fereau să își arate furia sau iritarea în această zi, deoarece se presupune că emoțiile negative „rămân” și nu renunță la o persoană pentru mult timp.
- Potrivit presimțirii populare, a te muta în această zi nu este cea mai bună decizie, deoarece ziua este considerată nefavorabilă pentru astfel de schimbări, precum și pentru dezvăluirea planurilor lor.
- În plus, era considerat periculos să împrumuți bani sau lucruri cuiva, pentru că prin acestea îți poți transfera inconștient propria sănătate sau bunăstare.
Presimțiri și tradiții populare pe 23 mai
Presagiile populare din această zi leagă strâns fenomenele naturale de previziunile meteorologice și de producția agricolă.
- Dacă țânțarii au apărut deja, era considerat un semn bun – se aștepta o recoltă bogată de castraveți.
- Aerul cald și înfundat de dimineață anunță de obicei apropierea vremii nefavorabile.
- Când păducelul înflorește în această perioadă, este un semn că iarna va fi aprigă și rece.
- Dacă există o mulțime de furnici peste tot, nu va ploua în viitorul apropiat, dar vremea va fi uscată.
Cine are o zi a îngerilor pe 23 mai
Pe 23 mai, următoarele persoane sărbătoresc Ziua Îngerului
- Alexandru
- Andrei
- Vasily
- Valeria
- Gennady
- Daniel
- Dmitry
- Ivan
- Konstantin
- Mikhail
- Fedor
Persoanele care s-au născut pe 23 mai, crisoprana servește ca un talisman. Acesta este un tip special de calcedonie, care se distinge printr-o culoare verde moale. Încă din cele mai vechi timpuri, se credea că această piatră este cea mai potrivită pentru cei care luptă pentru cunoaștere și nu se tem să influențeze lumea din jurul lor.