Foto: din surse deschise
Nepăsarea în alegerea saltelei poate anula toate eforturile de îmbunătățire a somnului
În căutarea unui somn sănătos, oamenii uită adesea de unul dintre cele mai importante lucruri – suprafața de dormit în sine. Atitudinea neglijentă față de alegerea saltelei poate anula toate eforturile de îmbunătățire a somnului. Somnologul Darya Pilipenko a vorbit despre aceasta într-un interviu acordat RBC-Ucraina.
De ce o saltea nu este nimic
Expertul spune că aude adesea afirmația că strămoșii noștri dormeau atât în peșteri, cât și pe scânduri, și totul era bine. Dar ceea ce a fost în trecut nu este întotdeauna un exemplu de urmat.
Potrivit ei, în perioada sovietică, plasele de dormit se lăsau astfel încât coloana vertebrală se curba literalmente cu un „C”. Iar poveștile despre gheișele sau egiptenii care dormeau pe suprafețe dure au mai mult de-a face cu constrângerile casnice decât cu probleme de sănătate.
Cum să alegeți salteaua potrivită
„Foarte des oamenii aleg o saltea doar după tipul de rigiditate. Cu cât este mai dură, cu atât este mai bună”, subliniază Pilipenko, dar adaugă că această abordare este greșită.
Potrivit acesteia, zeci de factori influențează alegerea: înălțimea, greutatea, postura de dormit, starea sistemului musculo-scheletic, dacă o persoană doarme singură sau cu un partener, prezența sforăitului sau a apneei – oprirea respirației în timpul somnului.
Nu există o rețetă universală, dar regula de bază este următoarea: pentru dormit pe o parte – saltea moale, pe spate – duritate medie, pe burtă – tare. Dacă o persoană cântărește mai mult de 120 de kilograme, salteaua trebuie să fie mai rigidă. Dacă o persoană cântărește sub 50 de kilograme, o saltea mai moale.
„Dacă ne trezim și ne simțim ca un câine bătut, aici e rigidă, acolo e amorțită, salteaua asta cu siguranță nu e potrivită. Pentru că ar trebui să fie de susținere. Coloana noastră vertebrală este neuniformă, nu este plată. Are curbe fiziologice. Și, desigur, există puncte de presiune acolo”, avertizează somnologul.
Potrivit acesteia, o suprafață prea dură creează puncte de presiune care determină creierul să se trezească involuntar pentru a schimba postura. Ca urmare, somnul devine fragmentat și de proastă calitate.
„Este mai bine să cumperi nu acel tip de noptieră, nu acel tip de canapea. Dar o saltea – nu te poți zgârci la asta, pentru că ne petrecem o treime din zi pe ea”, rezumă Daria Pilipenko.