Foto: din surse publice
Este important să se limiteze carbohidrații ultraprocesați, cum ar fi gogoșile și batoanele de ciocolată
Există mai mulți factori care afectează nivelul tensiunii arteriale în afară de aportul de sodiu. După cum scrie EatingWell, limitarea carbohidraților ultraprocesați, cum ar fi gogoșile și bomboanele, și concentrarea pe carbohidrați mai doldora de nutrienți, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Mai jos sunt cei mai buni 7 carbohidrați pe care să îi includeți în dieta dvs. pentru a avea niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale.
1. bananele
Deoarece Asociația Americană a Inimii recomandă ca adulții cu tensiune arterială mai mare de 120/80 să își crească aportul de potasiu, includerea bananelor ca cea mai bogată sursă de potasiu în dieta ta este o alegere inteligentă.
2. Fasolea
Fasolea conține unii carbohidrați naturali împreună cu proteine vegetale și multe vitamine și minerale, inclusiv magneziu, care este util pentru tensiunea arterială. În plus, fibrele solubile și insolubile, inclusiv amidonul rezistent găsit în mod natural în fasole, pot ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale.
3. iaurt
Studiile au arătat că în cazul persoanelor cu tensiune arterială ridicată, consumul de iaurt poate ajuta la scăderea acestor cifre. Iaurtul din lapte conține în mod natural un trio de minerale care susțin tensiunea arterială: calciu, magneziu și potasiu. În plus, probioticele găsite în iaurt pot juca un rol separat în scăderea tensiunii arteriale.
4. Pepenele roșu
Conform unei meta-analize, consumul de pepene roșu reduce în mod semnificativ tensiunea arterială sistolică (SBP).
5. Ovăzul
Cerealele integrale conțin substanțe nutritive mai abundente și mai diverse, cu potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv mai multe fibre, vitamine și minerale decât majoritatea omologilor lor rafinați. Dovezile arată o legătură între consumul mai mare de cereale integrale și un risc mai scăzut de hipertensiune arterială.
Consumul abundent de cereale integrale bogate în fibre poate reduce, de asemenea, riscul de hipertensiune prin stimularea microbiotei intestinale. Ovăzul conține, de asemenea, un tip de fibre numite beta-glucani, care sunt legate atât de scăderea tensiunii arteriale sistolice, cât și de cea diastolică.
6. Afinele
Un studiu a constatat că consumul de afine proaspete și tocate a îmbunătățit ușor nivelurile unui compus (nitrit) care poate menține vasele de sânge sănătoase.
Un studiu anterior a constatat că consumul a aproximativ 1 cană de afine sălbatice în fiecare zi poate contribui la scăderea tensiunii arteriale sistolice.
Afinele conțin fibre, vitamine și minerale, nutrienți care pot contribui la susținerea sistemului cardiovascular și a sănătății generale a unei persoane. Și, la fel ca multe alte alimente naturale de culoare albastră sau violet, afinele conțin antociani, un polifenol care poate explica beneficiile observate asupra tensiunii arteriale.
7. Suc de portocale
Fructele citrice, cum ar fi portocalele, conțin un antioxidant numit hesperidină, care poate juca un rol în menținerea sănătății inimii într-o varietate de moduri.
Într-un studiu controlat randomizat, persoanele cu hipertensiune arterială în stadiul 1 sau prehipertensiune care au consumat 500 de mililitri de suc de portocale zilnic timp de 12 săptămâni au avut o tensiune arterială sistolică semnificativ mai scăzută în comparație cu cei care au băut o băutură fără hesperidină cu aceeași cantitate de calorii, vitamina C și acid citric.