Au fost identificate condimente care pot fi introduse în siguranță în alimentația copiilor fără a dăuna sănătății acestora
Părinții se gândesc din ce în ce mai mult la cum să facă mâncarea copiilor nu numai sănătoasă, ci și gustoasă. Au fost denumite condimentele care pot fi introduse în siguranță în dieta copiilor fără a le dăuna sănătății. Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina de Instagram a pediatrului Darya Vlasenko.
Este posibil să adăugați condimente la alimentele complementare?
Cercetările arată că o varietate de arome în alimentele complementare este unul dintre factorii de prevenire a alimentației selective la vârsta preșcolară.
„Un copil se naște cu o înclinație naturală către lucrurile dulci, dar învață și alte arome – dacă îi oferim ocazia. Conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie (AAP) – introducerea ierburilor și condimentelor în dieta unui copil poate îmbunătăți gustul și mâncarea și îi poate ajuta să dezvolte gustul pentru o varietate de gusturi”, a adăugat expertul.
După introducerea alimentelor de bază și dacă nu există alergii, puteți adăuga:
- ierburi – pătrunjel, mărar, busuioc, oregano, cimbru
- usturoi (fiert)
- scorțișoară, turmeric, chimen, paprika – în cantități mici
- ghimbir (ras sau fiert)
Aceste condimente nu sunt doar sigure, ci și îmbogățesc dieta copilului dumneavoastră cu antioxidanți și îmbunătățesc apetitul.
Ce să evitați
În mod categoric nu ar trebui să fie administrate copiilor:
- condimente picante (ardei iute, piper cayenne, hrean) – pot irita mucoasa
- zahăr adăugat
- amestecuri cu sare, glutamat monosodic sau conservanți
- miere – până la vârsta de 1 an din cauza riscului de botulism
- sare și zahăr
Sarea nu este recomandată înainte de vârsta de un an, deoarece solicită excesiv rinichii copilului. Zahărul nu este de dorit în primul an de viață, deoarece perturbă formarea preferințelor gustative și crește riscul de obezitate, carii dentare și rezistență la insulină în viitor.
Introducerea condimentelor este utilă:
- în piure sau supă
- terci de ovăz cu legume
- cu carne sau pește
Este important ca acestea să fie doar condimente naturale.
Este util să combinați astfel de alimente și condimente:
- mere – scorțișoară, nucșoară, condimente, vanilie sau ghimbir
- pere – ghimbir, scorțișoară, vanilie sau mentă
- banane – scorțișoară, ghimbir, condimente sau vanilie
- morcovi – busuioc, usturoi sau scorțișoară
- dovleac – scorțișoară, nucșoară, ghimbir și vanilie
- igname – nucșoară, scorțișoară sau cardamom
- piure de cartofi – mărar sau usturoi
- fasole verde – praf de usturoi
- carne – usturoi, piper, pudră de ceapă, mentă sau coajă de portocală
- pui – scorțișoară, coriandru, usturoi, piper, busuioc, oregano, salvie, rozmarin sau cimbru
- fulgi de ovăz și cereale – scorțișoară, nucșoară sau vanilie
- paste – oregano, usturoi sau busuioc
Condimente măcinate sau întregi
Pediatrul a observat că se pot folosi atât condimente măcinate, cât și condimente întregi, precum și ierburi măcinate și proaspete, beneficiile ambelor depinzând de metoda de gătit utilizată
Condimentele și ierburile măcinate sunt mai bune pentru o textură mai moale, ceea ce le face o opțiune mai bună pentru adăugarea la alimentele deja gătite și pasate
Condimentele întregi și ierburile proaspete pot fi folosite în timpul procesului de gătit și conțin, de obicei, mai mulți antioxidanți.