Foto: din surse publice
Dacă înlocuiți ouăle cu maioneză în rețetele de copt, structura deserturilor va deveni mai ușoară și mai aerisită
La prima vedere, poate părea că înlocuirea ouălor cu maioneză în produsele de patiserie nu este o idee bună. Cu toate acestea, nu totul este atât de lipsit de ambiguitate.
Potrivit tehnologului alimentar Isabella Maczko și a instructorului de patiserie Trung Vu, maioneza poate înlocui cu ușurință ouăle chiar și în rețetele pentru produse de patiserie extrem de rafinate.
De ce maioneza este alternativa perfectă la ouă
De fapt, ouăle și maioneza au destul de multe lucruri în comun. În primul rând, structura acestor două produse este coloidală, adică un amestec de particule insolubile distribuite uniform în apă.
În esență, albușul de ou nu este nimic mai mult decât o soluție apoasă de proteine, în timp ce gălbenușurile sunt o emulsie coloidală. Din punct de vedere tehnic, maioneza este, de asemenea, o emulsie, care la rândul său este un tip de coloid. Principala diferență dintre aceste produse este că maioneza include deja gălbenușuri sau gălbenușuri și proteine. Lecitina din gălbenuș, care combină grăsimea și apa, este cea care stabilizează emulsia.
În ce rețete puteți folosi maioneza în loc de ouă
În primul rând, maioneza poate înlocui cu ușurință ouăle în aluat sau la panerea cotletelor. Se lipește de alimente la fel de bine ca ouăle, legând miezul. Așadar, folosiți-o pentru panerea cotletelor de legume, pește, carne.
Dacă înlocuiți ouăle cu maioneză în rețetele de copt, structura deserturilor va deveni mai ușoară și mai aerisită. Nu ezitați să faceți acest lucru cu cupcakes, negrese, brioșe sau chiar produse de paște.
Adesea, înainte de coacere în cuptor, produsele de patiserie sunt periate cu gălbenușuri de ou pentru o crustă delicioasă. Maioneza este, de asemenea, excelentă pentru această sarcină.
Maioneza este o combinație de grăsimi și gălbenușuri, așa că face o treabă excelentă pentru a menține aluatul umed. Dacă rețeta cere un gălbenuș sau un ou, înlocuiți-l în următoarele proporții: 1 ou – ¼ cană maioneză și 1 gălbenuș de ou – 2-3 linguri maioneză.