Foto: din surse deschise
Vecinătatea corectă a legumelor pe pat – cheia pentru o recoltă bună
Morcovii cresc în mod necesar în grădina de legume a fiecărui ucrainean. La urma urmei, este imposibil să gătești aproape orice fel de mâncare fără el. Și pentru a obține o recoltă bogată, morcovii ar trebui să fie plantați cu acele plante care nu vor concura cu el pentru nutrienți.
Vecinătatea corectă a legumelor pe pat – cheia pentru o recoltă bună. Morcovii, deși cultură nepretențioasă, tolerează însă prost vecinătatea unor plante. Căci acestea pot încetini dezvoltarea culturii de legume și pot face culturile de rădăcinoase amare, mici și neplăcute.
Ce plante nu trebuie să fie plantate în apropierea morcovilor, pentru a nu strica recolta
- Hreanul este un vecin subteran agresiv. Are un sistem radicular puternic care sărăcește solul, extrăgând din el umiditatea și toți micronutrienții. În plus, hreanul eliberează în sol substanțe care inhibă creșterea altor culturi. Ca o consecință, morcovii cu un astfel de „vecin” cresc subțiri, au un gust amar și diverse distorsiuni. Sfat: nu plantați hrean nici măcar în paturi învecinate – influența sa este vizibilă la o distanță de până la 2 metri.
- Sfecla roșie este un concurent direct pentru nutrienți. Ambele culturi au nevoi similare – au nevoie de azot, potasiu și fosfor. Însă sfecla roșie crește mai intensiv, absorbind nutrienții mai devreme și în cantități mai mari. Astfel, morcovii cresc mici și subțiri. Sfecla roșie trebuie plantată mai departe de aceștia.
- Mărarul este o amenințare pentru aromă la adresa culturii. În ciuda tradiției de a semăna mărar în interfilar, această apropiere va fi în detrimentul morcovilor. Mărarul crește rapid, epuizând umiditatea și micronutrienții din sol. Uleiurile sale esențiale încetinesc creșterea plantelor învecinate. Prin urmare, morcovii cresc lent și au un gust amar de calitate slabă.
- Pătrunjelul este un concurent invizibil. Pătrunjelul face parte din familia umbrelelor, la fel ca morcovii, deci are nevoi și boli similare. Apropierea lor favorizează răspândirea dăunătorilor, în special a muștelor morcovului. Prin urmare, este posibil să nu existe nicio cultură de morcovi.
- Țelina este un provocator de amărăciune. Această cultură conține uleiuri esențiale cu o aromă înțepătoare care acționează ca repelenți naturali. Dar pentru morcovi, acestea devin un factor de stres. Această vecinătate modifică gustul și structura culturii de rădăcinoase. Morcovii vor crește mici, cu gust amar și formă neregulată. Apropierea țelinei de straturile de morcovi trebuie evitată.