Cum afectează grătarul sănătatea: top 3 mituri despre grătar în care chiar și nutriționiștii cred

Unele dintre ele par inofensive, dar, de fapt, vă pot afecta grav sănătatea

Sezonul grătarelor începe activ, iar odată cu aroma cărnii prăjite apar numeroase mituri. Unele dintre ele par inofensive, dar de fapt vă pot afecta grav sănătatea. Site-ul The Mirror relatează că.

Focul – sterilizează totul

Profesorul Christopher Elliott, fondator al Institutului pentru Securitate Alimentară Globală de la Universitatea Queen’s din Belfast, a declarat că unele concepții greșite prezintă riscuri semnificative pentru sănătate.

Avertismentul vine după ce un studiu realizat pe 2 000 de fani ai grătarelor a arătat că 15 % dintre aceștia cred că flăcările pot ucide toate bacteriile, în timp ce 27 % sunt convinși că nu ar trebui să curețe grătarul deoarece murdăria îmbunătățește aroma.

„Un grătar murdar nu este o insignă de onoare, ci un risc serios pentru sănătate. Credința că focul sterilizează totul este un mit periculos”, a adăugat profesorul.

Expertul a mai menționat că unele bacterii precum E. coli și salmonella pot supraviețui dacă grătarul nu este curățat corespunzător. Temperaturile ridicate nu garantează o suprafață curată.

Sondajul a arătat că 24 % dintre oameni cred că grătarul lor este curat după o bună curățare, iar 11 % chiar cred că este acceptabil să manipuleze alimente crude și gătite cu aceleași ustensile.

Nu puneți mâncarea în farfurii

Alte greșeli de igienă includ neacoperirea alimentelor pentru a le proteja de insecte, lăsarea alimentelor deschise pentru prea mult timp și returnarea alimentelor pe grătar după ce au căzut pe podea.

Gătitul în aer liber trebuie să respecte aceleași standarde de siguranță alimentară ca o bucătărie de interior. Tratați un grătar la fel ca o tigaie sau o placă de tăiat și spălați-l după fiecare utilizare. Focul singur nu va proteja alimentele sau sănătatea.

Curățarea grătarului este cel mai simplu mod de a asigura siguranța gătitului.

Carnea marinată nu trebuie să fie prăjită timp îndelungat

Mulți oameni cred că marinada a „gătit” carnea și că aceasta este deja semipreparată.

Cu toate acestea, de fapt, carnea poate părea gătită la exterior, dar rămâne crudă în interior, în special carnea de pui sau de porc – acesta este un risc de toxiinfecție alimentară (salmonella, campylobacter).

Cel mai bine este să se gătească la o temperatură internă de 70-75°C. Un termometru este util în acest scop.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei