Foto: din surse deschise
Includerea peștelui în dieta dumneavoastră vă poate îmbunătăți starea generală de sănătate și bunăstare
Consumul regulat de pește poate avea efecte benefice asupra sănătății inimii, metabolismului și echilibrului hormonal. Cu toate acestea, unele tipuri de pește pot fi mai sănătoase decât altele. Very Well Health a aflat care pește este cel mai sănătos.
Somon
Somonul este bogat în acizi grași omega-3 și sărac în mercur, precum și în proteine, aminoacizi și diverse vitamine și minerale precum vitamina D, fier, calciu și potasiu. Acest pește conține și antioxidanți precum vitamina E, vitamina C și seleniu.
Macrou
Macrou este numele dat diferiților pești din familia Scombridae care trăiesc în oceanele din întreaga lume. Acest pește este bogat în acizi grași omega-3 și alte grăsimi sănătoase.
Macrou de Atlantic este o alegere durabilă și sănătoasă care conține proteine, calciu, magneziu, potasiu, seleniu și vitamine B. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D. O porție de 85 g conține peste 500 de unități internaționale, ceea ce reprezintă aproape 100% din doza zilnică recomandată.
Sardine
Sardinele sunt un pește mic, necostisitor și nutritiv. Acestea sunt o sursă bună de acizi grași omega-3. Sardinele sunt, de asemenea, bogate în calciu, cu 100 de grame (g) furnizând aproape 40% din ROS pentru majoritatea adulților. În plus față de omega-3 și calciu, sardinele conțin substanțe nutritive sănătoase pentru inimă, cum ar fi potasiu, magneziu, zinc și niacină. Sardinele conțin, de asemenea, mai mult fier decât multe alte tipuri de pește.
Păstrăv curcubeu
Cunoscut pentru poluarea sa redusă și valoarea nutritivă ridicată, păstrăvul curcubeu este un pește sănătos pentru inimă. Este o sursă bună de acizi grași omega-3. O porție de 85 g de păstrăv curcubeu conține și proteine, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, niacină, vitamina D și alte vitamine și minerale.
Anșoa
Anșoa este un pește mic cu un conținut ridicat de nutrienți. O porție din acest pește conține 17 g de proteine și cantități mari de acizi grași omega-3. De asemenea, anșoa conține calciu, fier, magneziu, potasiu, vitamine B și multe alte vitamine și minerale.
Ce pește nu ar trebui să fie consumat
- Pește bogat în mercur. Conform FDA, sardina, marlinul, merluciu portocaliu, rechinul, peștele-spadă, peștele țiglă din Golful Mexic și tonul obez conțin cele mai ridicate niveluri de mercur și ar trebui limitate sau evitate.
- Pește bogat în alți contaminanți. Studiile arată că peștele și alte produse de origine animală sunt surse comune de poluanți organici persistenți (POP). Printre aceștia se numără bifenilii policlorurați (PCB), difenileterii polibromurați (PBDE), dioxinele și pesticidele clorurate, care tind să pătrundă în corpurile de apă în care trăiesc peștii.
- Specii susceptibile la pescuit excesiv. Pescuitul excesiv sau capturarea unui număr prea mare de pești îi pune pe aceștia în pericol de dispariție. Speciile de pești expuse riscului de pescuit excesiv includ codul de Atlantic și unele specii de ton, inclusiv tonul cu aripioare lungi.
De ce consumul de pește este bun pentru
- întărirea oaselor;
- susținerea creierului;
- reducerea riscului de cancer;
- sănătatea ochilor;
- sănătatea inimii;
- performanță mentală;
- controlul greutății.
Includerea peștelui în dieta dumneavoastră vă poate îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.
Cât pește să consumați pe zi
Dietary Guidelines for Americans și FDA recomandă următoarea cantitate de pește pe săptămână:
- Adulți – cel puțin 8 oz;
- femei însărcinate sau care alăptează – între 8 și 12 uncii de pește cu conținut scăzut de mercur;
- Copii – 8 uncii sau mai puțin de pește cu conținut scăzut de mercur.