Foto: din surse publice
Peștii absorb mercurul din mediu, ceea ce înseamnă că carnea lor poate conține niveluri ridicate ale acestei substanțe toxice
Consumul frecvent de pește, în ciuda reputației sale de benefic pentru sănătate, poate prezenta riscuri grave pentru sănătate. Unele tipuri de pește acumulează substanțe toxice, în special mercur și microplastice, care pot afecta sistemul nervos, rinichii și chiar contribui la apariția cancerului. Acest lucru este relatat de site-ul Daily Express.
De ce este rău să mănânci pește des
Consumul excesiv de anumite tipuri de fructe de mare poate duce la probleme de sănătate din cauza nivelului ridicat de mercur sau a altor contaminanți. Este important să aveți o dietă echilibrată și să vă asigurați că consumați cantitatea potrivită din fiecare grup alimentar.
Un element important al consumului oricărui aliment, în special al peștelui, este să verificați mărimea porției. O regulă generală este să consumați 85 de grame per porție (aproximativ de mărimea unui pachet de cărți).
Unele tipuri de pește au niveluri mai ridicate de mercur decât altele, care, în timp, se poate acumula în organism și poate duce la complicații de sănătate, cum ar fi intoxicația.
Ar trebui să vă limitați consumul săptămânal de ton, sushi sau fripturi de pește spadă. În schimb, alegeți opțiuni cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi creveții sau somonul, care sunt sigure chiar dacă sunt consumate de mai multe ori pe săptămână.
Peștii absorb mercurul din mediu, ceea ce înseamnă că carnea lor poate avea niveluri ridicate ale acestei substanțe toxice. Intoxicația cu mercur afectează negativ sistemul nervos. Simptomele includ tremurături, pierderi de memorie, nervozitate, iritabilitate, depresie și chiar orbire dacă expunerea a durat suficient de mult.
Simptomele nu apar de obicei timp de mai multe luni sau chiar ani.
Cel mai bun mod de a evita acest lucru este de a limita consumul la cel mult două ori pe săptămână.
Ce pește poate fi dăunător pentru sănătatea dumneavoastră
Tilapia
Acest pește este dăunător deoarece conținutul de grăsimi omega-6 este mult mai mare decât cel de grăsimi omega-3, ceea ce poate contribui la inflamații.
În plus, talapia este adesea crescută în ferme cu condiții precare (antibiotice, hormoni, apă murdară).
Somon de crescătorie (în special din Chile sau China)
Acest pește conține mai multe toxine decât somonul sălbatic din cauza hrănirii artificiale și a utilizării pesticidelor. Pericolul este că poate provoca dereglări endocrine.
Care este o alegere mai bună:
- macrou (dimensiuni mici – conținut scăzut de mercur)
- hering (moderat)
- pește de mare – certificat și ecologic (verificați etichetarea: MSC, ASC, etc.)