Merită să beți ulei de măsline în fiecare zi: nutriționiștii au spus despre consecințe

Studiile arată că un consum moderat de ulei de măsline extravirgin este asociat cu îmbunătățirea tensiunii arteriale

Uleiul de măsline este un element de bază al dietei mediteraneene, care este renumită pentru proprietățile sale sănătoase pentru inimă, creier și antiinflamatoare. Acestea fiind spuse, nutriționiștii susțin într-un articol pentru VeryWellHealth că consumul unei linguri de ulei de măsline în fiecare zi poate îmbunătăți și tensiunea arterială.

Deci, studiile arată că uleiul de măsline poate:

  • Ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului
  • Promovează sațietatea (un sentiment de sațietate care poate preveni supraalimentarea)
  • Furnizează o sursă constantă de antioxidanți, care este importantă pentru prevenirea bolilor
  • Susțin sănătatea intestinală

În special, uleiul de măsline ajută la scăderea tensiunii arteriale prin:

  1. combaterea stresului oxidativ (un dezechilibru între moleculele dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi și antioxidanții benefici care pot contribui la îmbătrânirea celulelor și la apariția bolilor)
  2. îmbunătățirea funcției endoteliale (cât de bine funcționează vasele de sânge)
  3. relaxarea vaselor de sânge

Unul dintre beneficiile nutriționale majore ale uleiului de măsline este conținutul său ridicat de grăsimi nesaturate „sănătoase”. Acestea ajută la scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) („colesterol rău”), reducând astfel tensiunea arterială și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Uleiul de măsline conține, de asemenea, polifenoli, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la prevenirea inflamațiilor. Acestea ajută la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea funcției endoteliale, care este vitală pentru reducerea hipertensiunii arteriale.

Acestea fiind spuse, uleiul de măsline virgin conține de obicei cantități mai mari din acești compuși decât uleiul de măsline obișnuit. Iar studiile arată că un consum moderat de ulei de măsline extravirgin este asociat cu îmbunătățirea tensiunii arteriale, în special atunci când înlocuiește grăsimile saturate din dietă.

Cât timp durează până când uleiul acționează?

Studiile clinice au arătat că un consum regulat moderat de ulei de măsline poate ajuta la reducerea ușoară a tensiunii arteriale crescute în câteva săptămâni. Cu toate acestea, rezultatele pot varia în funcție de ceea ce mai mâncați, de activitatea dumneavoastră fizică și de tensiunea arterială inițială.

Cât de mult ar trebui să consumați?

Una sau două linguri de ulei de măsline (de preferință ulei de măsline virgin) luate în mod regulat sunt de obicei suficiente pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, precum și pentru a oferi beneficii dincolo de scăderea tensiunii arteriale.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei