La fel ca iaurtul, multe alimente bogate în probiotice au o serie de beneficii potențiale, în special pentru intestin
Iaurtul este o sursă binecunoscută de probiotice care ajută digestia și sănătatea intestinală, dar există multe alte alimente nutritive bogate în probiotice în afară de iaurt. Very Well Health a numit 10 alimente care au la fel de multe probiotice ca iaurtul, dacă nu chiar mai multe.
Kefirul
Kefirul este o băutură fermentată care se prepară de obicei din lapte prin adăugarea unui amestec de bacterii și drojdie, care fermentează zaharurile naturale și transformă laptele într-o băutură savuroasă asemănătoare iaurtului. Se crede că kefirul conține mai multe probiotice decât iaurtul, ceea ce îl poate face și mai benefic pentru intestin. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamațiilor, la stimularea sistemului imunitar și la scăderea colesterolului.
Kimchi
Kimchi este un produs coreean savuros și aromat obținut din legume fermentate, de obicei varză sau ridichi, cu sare și alte condimente. Kimchi este fermentat cu ajutorul bacteriilor naturale din legume. Consumat în mod regulat, kimchi poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, a imunității și poate chiar a sănătății inimii.
Kombucha
Kombucha este un ceai fermentat carbogazos care se prepară prin adăugarea unui amestec de bacterii benefice și drojdie la ceaiul negru sau verde îndulcit. Kombucha poate promova sănătatea intestinală prin menținerea nivelului de bacterii benefice, ajutând digestia și ameliorând problemele stomacale.
Unele studii au examinat posibilele efecte antioxidante, antiinflamatorii și de susținere a ficatului ale kombucha.
Pâine din turtă dulce
Sourdough se obține prin fermentarea făinii și a apei cu bacterii lactice și drojdie. Deși unele dintre bacteriile benefice sunt ucise în timpul coacerii, pâinea păstrează încă substanțe benefice care pot ajuta la combaterea inflamațiilor și la protejarea celulelor.
Varza murată
Sauerkraut este varză tocată și fermentată cu adaos de sare și bacterii naturale. Sauerkraut conține bacterii benefice care pot ajuta la susținerea funcției sistemului imunitar și la reducerea inflamațiilor. De asemenea, are potențiale efecte antioxidante și anticancerigene.
Miso
Miso se obține prin fermentarea boabelor de soia cu sare și o cultură numită koji, care transformă amestecul într-o pastă bogată și sățioasă. Miso poate avea unele beneficii pentru sănătate legate de sănătatea intestinelor, inflamații și, posibil, chiar de prevenirea tensiunii arteriale sau a cancerului.
Lassi
Lassi este o băutură tradițională indiană pe bază de iaurt, preparată de obicei din lapte fermentat, la care se adaugă uneori fructe sau mirodenii. Spre deosebire de kefir, aceasta conține doar culturi bacteriene și nu drojdie. Lassi poate ajuta la digestie, la simptomele sindromului intestinului iritabil (IBS) și poate fi mai ușor tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză.
Unele studii l-au asociat, de asemenea, cu îmbunătățirea sănătății inimii, a controlului zahărului din sânge și a funcției sistemului imunitar.
Kvas
Kvas este o băutură fermentată făcută din pâine de secară. Are o aromă acidulată și carbogazoasă asemănătoare cu cea a kombucha și este preparată folosind bacterii și drojdii naturale. Bacteriile benefice din kvass pot contribui la îmbunătățirea sănătății intestinului prin sprijinirea digestiei, ajutând la deplasarea alimentelor prin intestin și stimulând producția de hormoni care ajută la digestie.
Tempeh
Tempeh este o mâncare tradițională indoneziană preparată din boabe de soia. Se prepară prin fermentarea boabelor de soia fierte cu un starter de aluat acru. Tempeh este o sursă bună de proteine vegetale și poate contribui la reducerea inflamațiilor, la menținerea sănătății intestinelor și la furnizarea de antioxidanți care ajută la protejarea celulelor organismului împotriva daunelor.
Natto
Natto este un alt produs fermentat din boabe de soia, cunoscut mai ales pentru textura sa lipicioasă, vâscoasă și unică. Se obține prin aburirea boabelor de soia și apoi fermentarea lor cu bacterii benefice. Pe lângă susținerea sănătății intestinale, natto poate contribui la promovarea sănătății inimii și a oaselor și la îmbunătățirea răspunsului organismului la insulină.