Foto: din surse publice
Utilizarea necorespunzătoare a foliei poate reprezenta un risc pentru sănătatea dumneavoastră și siguranța alimentelor
Folia de aluminiu este un articol de bucătărie versatil, cu un număr aproape nenumărat de utilizări. Cu toate acestea, după cum scrie Eatingwell, există anumite situații în care utilizarea foliei poate reprezenta un risc pentru sănătatea dumneavoastră și siguranța alimentelor.
1- Evitați să folosiți folia cu alimente acide
Potrivit Dr. Darin Detweiler, ingredientele acide, cum ar fi roșiile, oțetul sau citricele, pot provoca o reacție chimică care nu numai că poate provoca un gust metalic, dar și eliberarea de aluminiu în alimente. Acest lucru poate duce la iritații ale stomacului sau la probleme neurologice pe termen lung.
2. Nu depozitați resturile de mâncare în folie pentru o perioadă îndelungată
„Folia de aluminiu nu este etanșă”, spune Detweiler. „Învelirea resturilor în folie permite aerului și bacteriilor să pătrundă, ceea ce crește riscul de alterare și de boli de origine alimentară.”
3. Renunțați la folia de aluminiu atunci când coaceți
Aluminiul este un bun conducător de căldură, așa că dacă folosiți o tavă de copt acoperită cu folie de aluminiu pentru a coace biscuiți sau alte produse de patiserie, există șanse mari ca fundul să se întunece sau chiar să ardă. Dacă folosiți folie obișnuită, aceasta se poate rupe ușor și poate provoca lipirea. Dacă produsele dvs. de patiserie sunt acre, cum ar fi biscuiții cu lămâie, acestea pot avea o aromă metalică.
4. Nu folosiți niciodată folie de aluminiu în cuptorul cu microunde
Metalul nu trebuie pus niciodată în cuptorul cu microunde, deoarece poate provoca scântei sau incendii. Atunci când acoperiți farfurii sau boluri, folosiți hârtie pergament sau capace potrivite pentru utilizarea la microunde.
5. Evitați utilizarea foliei la temperaturi foarte ridicate
Gătitul prea îndelungat la temperaturi foarte ridicate, fie în cuptor, fie pe grătar, poate duce la ruperea foliei, mai ales atunci când aceasta este în contact direct cu alimentele sau este expusă la o flacără deschisă. După cum explică Detweiler, acest lucru poate duce la pătrunderea aluminiului în alimente.
Potrivit lui Detweiler, probabilitatea ca folia să se rupă sau să se spargă este cel mai probabil să apară la temperaturi de peste 400 °F (200 °C) și atunci când folia în sine intră în contact cu alimente acide sau deosebit de sărate. „În timp ce utilizarea ocazională poate să nu fie dăunătoare pentru persoanele sănătoase, expunerea repetată poate duce la o acumulare treptată de aluminiu în organism, în special la persoanele cu funcție renală redusă”, adaugă el.
6. Nu tapetați cuptorul sau grătarul cu folie de aluminiu
Este posibil ca folia să nu poată rezista la temperaturi ridicate și chiar să vă zgârie cuptorul. De asemenea, poate deteriora elementele de încălzire sau poate interfera cu flacăra deschisă a unui cuptor cu gaz.
Un strat de folie pe fundul cuptorului poate bloca fluxul de aer și face încălzirea foarte neuniformă. Grăsimea se poate acumula pe folie și poate provoca un incendiu. Aceleași preocupări sunt valabile și pentru un grătar.