Modificările bruște ale nivelului de zahăr din sânge duc la iritabilitate, oboseală și schimbări de dispoziție
Multe alimente aparent sănătoase pot conține cantități mari de zahăr ascuns. Consumul excesiv de astfel de produse poate contribui la creșterea în greutate, diabet și alte probleme de sănătate. Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina de Instagram a nutriționistului Olga Dorosh.
Cât zahăr este în produsele „sănătoase”
Expertul a numit produse populare pe care mulți oameni le consideră sănătoase și le consumă adesea. Printre acestea se numără:
- iaurt fitness cu cereale (150 g) – 18 g zahăr
- granola cu fructe uscate (50 g) – 12-16 g zahăr
- smoothie-uri de la magazin (250 ml) – 25-30 g zahăr
- baton fitness (1 bucată) – 8-15 g zahăr
- muesli cu lapte (1 porție) – 12-18 g de zahăr
- shake proteic de la magazin (330 ml) – 14-20 g de zahăr
În special, producătorii adesea nu indică aceste cifre pe etichete sau o fac cu litere foarte mici.
Merită să înțelegeți că zahărul nu este dușmanul dacă îi controlați conținutul în alimentația dumneavoastră.
Pentru a recunoaște zahărul adăugat pe o etichetă, căutați cuvinte precum:
- zaharoză, glucoză, fructoză, dextroză, maltoză
- treacle, sirop (sirop de porumb, sirop de glucoză-fructoză), miere
- zahăr invertit, suc concentrat
Daune cauzate de cantități mari de zahăr
Tulburări ale creierului și ale dispoziției
Modificările bruște ale nivelului de zahăr din sânge duc la iritabilitate, oboseală și schimbări de dispoziție.
Excesul de zahăr este, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de depresie, în special în cazul consumului regulat de băuturi zaharoase și dulciuri.
Obezitatea
Excesul de zahăr conduce la calorii suplimentare în dietă și la creșterea în greutate. Nivelurile crescute de insulină contribuie la acumularea de grăsime, în special în zona abdominală.
Boli ale sistemului cardiovascular
Consumul ridicat de zahăr este asociat cu hipertensiune arterială, colesterol ridicat și inflamarea vaselor de sânge. Acesta crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.
Îmbătrânirea accelerată a pielii
Excesul de zahăr favorizează glicația, un proces care descompune colagenul și elastina. Acesta este motivul pentru care pielea devine mai puțin fermă și apar ridurile.