Albușuri de ou vs ouă întregi: nutriționistul explică care este mai sănătos

Foto: din surse deschise

Unii oameni cred că este mai bine să nu mănânci gălbenușul

Pe măsură ce cercetările științifice avansează și recomandările dietetice se schimbă, a sosit momentul să lămurim marea dezbatere dacă albușurile de ou sau ouăle întregi sunt mai bune. Unele persoane preferă să mănânce doar albușuri de ou, crezând că renunțarea la gălbenuș este mai sănătoasă.

Nutriționistul și specialistul certificat în îngrijirea și educarea diabetului, Ann E. Redwine, a declarat pentru UTPhysician că singurele persoane care beneficiază de pe urma consumului exclusiv de albușuri sunt cele cărora nu le place gustul gălbenușului de ou.

„Nu există dovezi care să susțină necesitatea de a limita consumul de ouă întregi. Acestea sunt o sursă excelentă de proteine și nutrienți. Consumând doar albuș de ou, ne privăm de mulți nutrienți importanți”, spune Redwine.

Cele mai multe vitamine, calciu, grăsimi și colesterol se găsesc în gălbenuș, spune ea. Un ou întreg conține 71 de calorii și 6,3 grame de proteine. În schimb, albușurile de ou sunt compuse în principal din proteine și apă și nu conțin practic grăsimi sau colesterol. Un albuș de ou conține aproximativ 17 calorii și 3,6 grame de proteine.

Pentru ce ar trebui să mâncați gălbenușul

Redwine a spus că gălbenușul conține cantități semnificative de vitaminele A, D, E, K și B, precum și fier și zinc. De asemenea, gălbenușul este o sursă majoră de colină, un nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului, transmiterea nervilor și sănătatea oaselor. Deși ficatul produce o cantitate mică de colină, cea mai mare parte a colinei din organism provine din alimentele pe care le consumați.

„Consumul a două ouă pe zi acoperă între 10 % și 30 % din necesarul zilnic de vitamine al unei persoane”, a raportat nutriționistul.

Ouăle întregi au, de asemenea, beneficii unice pentru vedere, deoarece gălbenușul este o sursă de luteină.

Este colesterolul din ouă dăunător?

Poate cel mai persistent mit despre ouă se referă la colesterol, iar multe persoane încă le evită. În ultimii ani, recomandările nutriționale privind consumul de ouă s-au schimbat semnificativ. Studiile au confirmat că consumul de ouă nu crește nivelul colesterolului sau riscul de boli de inimă.

„Nu trebuie să restricționăm consumul de ouă. Acestea nu provoacă boli de inimă și nu cresc nivelul colesterolului. Lecitina, un fosfolipid găsit în gălbenușul de ou, reduce absorbția colesterolului în intestin”, spune Redwine.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei