Îți povestim despre secretele bucătarilor profesioniști care te vor ajuta să gătești carne de pui fragedă, suculentă și cu o crustă aurie și crocantă
Carnea suculentă cu o crustă aurie apetisantă se obține nu doar datorită marinadei și a temperaturii optime. Profesioniștii au împărtășit un întreg sistem de gătit corect care poate transforma un pui obișnuit într-o capodoperă culinară gourmet.
Vă povestim despre secretele bucătarilor profesioniști care vă vor ajuta să gătiți carne de pui fragedă, suculentă, cu o crustă crocantă și aurie.
Cum să gătești carne de pui fragedă și suculentă cu crustă aurie și crocantă
- Alegeți partea potrivită. Totul va depinde de preferințele dvs. individuale. Dacă nu gătiți un pui întreg, puteți alege picioare și aripi, acestea vor fi mai suculente și mai grase. Fileurile se gătesc rapid, dar pot fi uscate.
- Nu ignorați marinata. Pentru a face carnea aromată și fragedă, marinați puiul timp de cel puțin 1-2 ore. Puteți lua o combinație din aceste produse: pentru grăsime – ulei, smântână sau iaurt, pentru acid – suc de lămâie, oțet sau muștar, condimente – paprika, usturoi, turmeric, rozmarin sau chimen. Marinada nu numai că va ajuta la îmbunătățirea aromei, dar va menține carnea suculentă.
- Lăsați carnea să se „încălzească”. Nu puneți puiul din frigider direct în cuptor sau în tigaie. Lăsați-l pe blat timp de 20 de minute. În acest fel se va găti mai uniform și nu se va usca la exterior.
- Prăjiți carnea la foc mare și apoi gătiți-o până când este bine gătită. Profesioniștii recomandă să sigilați mai întâi carnea la foc mare pentru a crea o crustă crocantă, iar apoi să o gătiți mai departe la foc mic sau în cuptor. Acest lucru permite păstrarea sucurilor din interiorul cărnii.
- Unt pentru rumenire. Pentru ca pielea puiului să fie aurie, aromată și crocantă, ungeți puiul cu unt sau cu sos de muștar cu miere cu 10 minute înainte de sfârșitul gătitului.
- Odihniți-vă după gătire. Lăsați puiul să se odihnească timp de 5-10 minute după coacere. În acest timp, sucurile se vor distribui uniform în interior – iar carnea nu va fi uscată după feliere.
Ce greșeli să evitați atunci când gătiți pui
- Chiar și gazdele experimentate pot face greșeli care vor face puiul uscat, dur sau fad. Iată care sunt cele mai frecvente.
- Gătirea la o temperatură foarte ridicată. Carnea se va arde pe exterior, iar interiorul va rămâne crud.
- Sărați numai după gătire. Atunci puiul va fi fad. Ar trebui să sărați carnea cu câteva minute înainte de gătire.
- Nu îndepărtați excesul de umiditate de la suprafață. Umiditatea împiedică formarea unei cruste rumenite. Prin urmare, ar trebui să tamponați puiul cu un prosop de hârtie înainte de prăjire.
- Întoarcerea prea des împiedică rumenirea cărnii.
- Tăiați imediat după gătire. Nu faceți acest lucru deoarece tot sucul se va scurge, lăsând carnea uscată și dură.