Foto: din surse deschise
Există substanțe care sunt dificil sau pur și simplu imposibil de obținut din alimente vegetale
Unele vitamine esențiale, în special B12 și D3, nu sunt sintetizate în plante, legume și fructe. Deficitul lor poate duce la anemie, slăbirea imunității și tulburări ale sistemului cardiac și osos. Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina de Instagram a nutriționistului Natalia Samoylenko.
Ce vitamine nu sunt conținute în alimentele vegetale
Alimentația bazată pe plante necesită o atenție deosebită la detalii. Există substanțe care sunt dificil sau pur și simplu imposibil de obținut din alimentele vegetale.
Următoarele vitamine trebuie, de asemenea, să fie prezente pentru ca dieta să lucreze în favoarea dvs.
Vitamina B12
Se găsește numai în produsele de origine animală (pește, carne, produse lactate, ouă). Este importantă pentru formarea sângelui, funcționarea sistemului nervos și a creierului.
Deficiența poate să nu apară timp de ani de zile, dar epuizează treptat rezervele din ficat. Suplimentele sau alimentele îmbogățite (de exemplu, drojdia nutritivă) sunt o necesitate
Vitamina D3
În general, există două tipuri de vitamina D alimentară: D2, care se găsește în ciuperci și este mult mai puțin absorbită, și D3, care se găsește în produsele animale (pește gras, gălbenușuri)
DHA (omega-3)
ALA din chia sau in este transformat în DHA la un nivel de numai 2-5%. Dar DHA este esențial pentru creier, sistemul nervos, vederea și dezvoltarea fătului în timpul sarcinii. O alternativă vegană este suplimentarea cu omega-3 din alge
Creatină și carnosină
Se găsește numai în produsele de origine animală. Sintetizată parțial în organism, în special de către ficat, dar vegetarienii au niveluri mai scăzute în mușchi și creier. Poate reduce rezistența și funcția cognitivă.
Suplimentele sunt deosebit de benefice pentru stres – mental și fizic
Haem fier
Se absoarbe de 2-3 ori mai bine decât fierul non-hem și nu este blocat de fitat. Este prezent doar în alimentele de origine animală. Persoanele care urmează un regim alimentar bazat pe plante sunt mai susceptibile de a avea o deficiență latentă de fier.
Veganii trebuie să monitorizeze feritina și să combine sursele vegetale de fier cu vitamina C, evitând cafeaua/ceaiul la mese
Taurină
Joacă un rol în funcțiile inimii, retinei și creierului. Taurina nu este considerată esențială în alimentație deoarece ficatul o produce în cantități mici. Cu toate acestea, taurina din alimentație este, de asemenea, importantă
De ce este important să aveți o dietă echilibrată
Susținerea metabolismului
Vitaminele sunt implicate în multe reacții biochimice. De exemplu, ele ajută organismul să transforme alimentele în energie.
De asemenea, ele contribuie la sinteza colagenului, care este important pentru piele, vasele de sânge și articulații.
Consolidarea sistemului imunitar
Unele vitamine susțin în mod direct imunitatea:
- vitamina D – reglează răspunsul imunitar
- vitamina C – un antioxidant care ajută la protejarea celulelor
Susținerea sistemului nervos și a creierului
Vitamina B12 și acidul folic (B9) sunt esențiale pentru funcționarea normală a creierului și pentru formarea neurotransmițătorilor. Deficitul lor poate duce la depresie, probleme de memorie și chiar demență.
Sprijin pentru vedere și piele
Vitamina A este esențială pentru vederea nocturnă, sănătatea pielii și a membranelor mucoase.