Cum să gătești legume aromate la grătar: un expert spune despre toate nuanțele

Foto: din surse deschise

Gustul afumat caramelizat al legumelor la grătar nu poate fi reprodus în niciun alt mod

Legumele la grătar sunt o modalitate excelentă de a vă diversifica dieta. Dacă înveți cum să le gătești corect, te vei convinge că această aromă afumată caramelizată nu poate fi reprodusă în niciun alt mod, scrie marthastewart.

Fie că legumele sunt înșirate pe frigărui, aruncate într-un coș de grătar sau prăjite direct pe grătar, s-ar putea să vă placă chiar mai mult decât carnea. Publicația a rugat un expert să împărtășească sfaturi și idei cu privire la cel mai bun mod de a frige legumele la grătar.

„Legumele la grătar sunt o schimbare absolută a jocului care merită un loc în meniul tuturor. Grătarul transformă legumele într-un mod în care nicio altă metodă de gătit nu o poate face. Căldura intensă le intensifică zaharurile naturale, producând margini carbonizate dulci și nuanțe fumurii profunde. Legumele la grătar aduc varietate, culoare și textură în farfurie”, a remarcat maestrul grill Dustin Green.

Potrivit acestuia, legumele gătite în acest fel sunt extrem de versatile. Ele pot fi servite singure, dar pot fi și feliate într-o salată, adăugate la pâine pita, un sandviș și altele asemenea. Pentru ca acestea să fie delicioase, trebuie să cunoașteți câteva reguli simple.

  • Este important să preîncălzești bine grătarul – cel puțin 10 minute. Green spune că acest lucru împiedică legumele să se lipească de grătar. În același timp, nu doriți să fie prea fierbinte: în acest caz, exteriorul legumelor se poate arde, în timp ce mijlocul rămâne crud.
  • Trebuie să aveți la îndemână toate instrumentele necesare, în special clești lungi pentru grătar, o spatulă pentru grătar și prosoape de mână uscate și umede. Unul dintre instrumentele preferate ale lui Green sunt spițele. El spune că prăjirea legumelor pe frigarui este convenabilă deoarece astfel trebuie să le întoarceți o singură dată. Pentru legumele mai mici, luați în considerare utilizarea unui coș pentru grătar sau a unei tăvi perforate în loc să le așezați direct pe grătar – astfel nu le veți pierde între grătare.
  • Ar trebui să ungeți cu ulei legumele, nu grătarul. Acest lucru va crea un strat ușor și uniform și va reduce lipirea. Uleiul cu un punct de fum ridicat, în special uleiul de măsline, este cel mai bun pentru acest scop, spune Green.
  • Obțineți temperatura potrivită. Crearea unor zone de temperatură pe grătar ajută la acomodarea legumelor de orice textură, spune Green. Grosimea legumelor determină dacă gătitul va fi direct sau indirect. În special, el recomandă utilizarea unei zone indirecte mai reci pentru legume dense, precum morcovii sau cartofii dulci, și căldură directă pentru legume precum dovlecelul și ciupercile, care se gătesc mai repede.
  • Nu puteți găti prea mult legumele. În caz contrar, acestea vor deveni moi și nu la fel de gustoase. Grosimea materialului determină totul în timpul gătitului – timpul, temperatura și tehnica. Timpul înseamnă cât timp sunt gătite legumele, temperatura este cât de fierbinte este grătarul, iar tehnica de gătit este directă sau indirectă, a explicat Green. De obicei, el prăjește legumele la 230-260 de grade F cu căldură directă.
  • Atunci când marinați legumele, mergeți dincolo de uleiul de măsline, sare și piper negru. Potrivit lui Green, legumele sunt acea „tablă albă” care oferă mult spațiu pentru creativitate. El sugerează să experimentați cu marinate sau amestecuri de condimente pentru a da un plus de profunzime mâncării. Opțiuni precum glazura balsamică, paprika afumată sau ulei de măsline și usturoi pot îmbunătăți chiar și cele mai simple alimente, crede expertul.
  • În același timp, trebuie să evitați marinadele și sosurile cu conținut ridicat de zahăr (cum ar fi sosul pentru grătar), care se vor arde pe grătar înainte ca legumele să fie gătite. Același lucru este valabil și pentru marinadele cu multe ierburi: acestea se aplică cel mai bine pe legume în ultimele minute de la grătar.
  • Marinați legumele timp de cel puțin o oră, dar nu mai mult de o zi.
  • Experimentați și cu selecția legumelor. Nu numai porumbul și sparanghelul, ci și, destul de ciudat, salata romaine, avocado, fasolea verde, sfecla roșie. Există o singură legumă care nu este potrivită pentru grătar, și anume castraveții.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei