Ce nu ar trebui să fie prăjit pe o tigaie din fontă: bucătarul a numit 4 produse „periculoase”

Potrivit expertului, este important să nu păstrați aceste produse în tigaie pentru o perioadă lungă de timp

Fonta este un material durabil și își păstrează forma pentru o lungă perioadă de timp dacă este îngrijită corespunzător, însă există câteva alimente care deteriorează suprafața acestor vase de gătit. După cum a declarat pentru CNET, majoritatea alimentelor pe care experții le sfătuiesc să nu le prăjiți în tigaie nu vă vor deteriora tigaia din fontă dacă le gătiți rapid în loc să le lăsați pentru o perioadă lungă de timp.

Mai exact, Eric Rose, bucătar-șef la Institute for Culinary Education, a împărtășit sfaturi pentru utilizarea tigăii din fontă și alimentele care o pot deteriora.

Potrivit lui Rose, din punct de vedere tehnic, puteți găti orice în fontă, chiar și pește și ouă, dar unele alimente reacționează rău la fontă dacă sunt gătite incorect. Prin urmare, expertul a numit o listă a acestor alimente.

Roșiile

„Alimentele foarte acide, cum ar fi roșiile și mâncărurile pe bază de roșii, pot fi problematice pe fonta netratată, pe fonta slab sau insuficient gătită. Gătirea acestor alimente pe fontă neglijată poate duce la o aromă metalică în mâncare. Dacă tigaia este bine calcinată și curățată după fiecare utilizare, aceasta nu este o problemă”, a explicat bucătarul.

Oțetul

Din același motiv ca și roșiile, oțetul poate coroda o tigaie din fontă. Prin urmare, alimentele pe bază de oțet nu ar trebui ținute pe o tigaie din fontă pentru mult timp, recomandă Rose.

„Dacă folosiți oțet într-o rețetă și gătiți mâncarea într-o tigaie din fontă, asigurați-vă că spălați tigaia imediat după aceea cu apă caldă și sare sau o cantitate mică de detergent de vase blând”, a subliniat expertul.

Fructe citrice

Unele rețete includ o cantitate semnificativă de suc de lămâie sau lime. Da, câteva picături din acest suc probabil că nu vă vor afecta tigaia din fontă, dar nu lăsați acest produs să fiarbă în ea pentru mult timp.

Sosuri pe bază de vin

Potrivit experților, lăsând vinul acru să fiarbă sau să fiarbă într-o oală sau tigaie din fontă pentru foarte mult timp, acesta se poate descompune. Veți avea atunci o cratiță pe care alimentele se vor lipi.

Pot găti ouă în vase din fontă?

Deși ouăle nu vă vor deteriora tigaia, ele sunt dificil de prăjit fără a lăsa o pată pe tigaie. Ustensilele de gătit din fontă nu sunt cunoscute ca fiind foarte antiaderente, dar sunt totuși bune pentru gătitul ouălor.

„Îmi place să gătesc ouă într-o tigaie din fontă. Am o tigaie mică în care gătesc ouă omletă. Fonta poate deveni foarte fierbinte și este mai greu să o controlezi cu precizie, deoarece reține căldura mai mult timp, deci este mai greu să faci mici ajustări de temperatură”, a avertizat Rose.

Cum rămâne cu peștele?

Dacă tigaia dvs. de fontă nu este suficient de încinsă sau este prea fierbinte atunci când puneți peștele, va trebui să răzuiți jumătate din el de pe fundul tigăii.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei