Nu toate chipsurile sunt la fel de nocive! Un medic vă spune cum să le alegeți pe cele mai bune

Merită să luați un pachet de chipsuri și să vă uitați la ingrediente

Chips-urile nu sunt întotdeauna dăunătoare pentru sănătate. Printre numărul mare de gustări prăjite și sărate, puteți găsi opțiuni mai sigure. Cum să alegeți chipsuri care nu vor dăuna organismului? Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina de Instagram a endocrinologului Elena Domanskaya.

Cum să alegeți chipsuri sănătoase

Potrivit expertului, merită să luați un pachet de chipsuri și să vă uitați la compoziție, dacă acesta conține glutamat monosodic – un potențiator de aromă, dă dependență.

„Mănânci un pachet și nu te mai poți opri. De asemenea, provoacă tulburări hormonale și chiar cancer”, se arată în raport.

Următoarea componentă este zahărul. Acesta este conținut în produs din cauza laptelui praf, deoarece este lacoză, care este un zahăr din lapte.

Dar chipsurile care au în compoziția lor cartofi, piper, ulei și sare sunt un produs perfect acceptabil.

„Nu voi spune că este un produs sănătos, dar cel puțin nu vă va dăuna sănătății”, a menționat endocrinologul.

Cât de des puteți mânca

De 1-2 ori pe săptămână este acceptabil pentru o persoană sănătoasă, fără boli cronice. Consumul zilnic, chiar și în cantități mici, poate duce la probleme cardiace, de tensiune arterială, de greutate și digestive.

O porție este de 30 de grame (aproximativ o mână sau jumătate de pachet mic). O astfel de porție conține aproximativ 150-200 kcal, 10-12 g de grăsimi și 150-250 mg de sare – aceasta reprezintă deja 10-15% din doza zilnică de sare.

Când chipsurile sunt mai puțin dăunătoare:

  • dacă sunt chipsuri coapte sau din legume (sfeclă roșie, morcovi, mere)
  • sunt lipsite de potențiatori de aromă, glutamat, grăsimi trans.
  • sunt sărace în sare și grăsimi

Este mai bine să limitați consumul la porții mici de câteva ori pe săptămână și să le combinați cu legume sau alimente proteice.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei