Foto: din surse publice
Sunt bogate în antioxidanți, vitaminele A, C, E și carotenoide care ajută la reducerea efectelor expunerii la soare asupra pielii
Anumite alimente pot spori apărarea naturală a pielii împotriva razelor UV. Acestea sunt bogate în antioxidanți, vitaminele A, C, E și carotenoide, care ajută la reducerea efectelor radiațiilor solare asupra pielii. RBC-Ucraina relatează care sunt produsele care ar trebui să facă parte cu siguranță din dieta fiecăruia în timpul verii.
Morcovi, dovleac, mango
Betacarotenul din aceste alimente se acumulează în piele și reduce sensibilitatea la soare. Acesta conferă o nuanță „sănătoasă” pielii. Efectul se acumulează cu utilizarea zilnică timp de 2-3 săptămâni.
Antioxidanții (vitamina C, E) din produs neutralizează radicalii liberi produși de soare și previn deteriorarea celulelor.
Deși aceste alimente pot spori apărarea naturală a pielii dumneavoastră, ele nu înlocuiesc crema de protecție solară! Acestea ar trebui incluse în dieta dvs. în mod regulat, în special în timpul sezonului estival.
Roșiile și pasta de tomate
Licopenul din roșii și pasta de tomate este un antioxidant care reduce eritemul (roșeața) după UV. Este deosebit de eficient în roșiile gătite.
În plus, roșiile pot crește apărarea naturală a pielii împotriva arsurilor solare atunci când sunt consumate în mod regulat.
Fructe de pădure
Acestea includ afinele, murele și zmeura. Aceste fructe de pădure conțin antociani și polifenoli, care pot proteja vasele de sânge ale pielii, pot reduce inflamațiile și pot îmbunătăți regenerarea.
Vitamina C din fructe de pădure este, de asemenea:
- promovează sinteza colagenului, care este importantă pentru regenerarea pielii
- îmbunătățește protecția împotriva fotoîmbătrânirii
Cel mai bun mod este să consumați zilnic fructe de pădure proaspete sau să le adăugați la smoothie-uri, terci de ovăz sau iaurt.
Uleiul de măsline
Bogat în antioxidanți, în special:
- Vitamina E – protejează celulele pielii împotriva daunelor UV
- Polifenoli – reduce inflamația și stresul oxidativ cauzate de soare.
De asemenea, conține acizi grași nesaturați care:
- susțin hidratarea și elasticitatea pielii
- promovează regenerarea celulară după deteriorarea UV
Ciocolată neagră (70% cacao)
Flavonoide (în special epicatechine):
- cresc rezistența pielii la radiațiile ultraviolete (reduc riscul de arsuri)
- îmbunătățirea circulației sângelui în piele, care contribuie la hidratarea și hrănirea acesteia
- reduce inflamația și stresul oxidativ cauzate de razele UV
Pești grași (somon, macrou)
Peștii grași (somon, macrou, sardine, hering) pot ajuta, de fapt, la protejarea pielii de soare, datorită conținutului lor ridicat:
- acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii și pot reduce daunele UV asupra pielii
- vitamina D, care susține sănătatea pielii
- antioxidanți (cum ar fi astaxantina din somon) care reduc stresul oxidativ cauzat de soare
Nuci și semințe
Datorită conținutului lor de grăsimi sănătoase, antioxidanți și vitamine, acestea acționează asupra pielii în acest fel:
- Vitamina E – prezentă în migdale, semințe de floarea soarelui, alune. Este un antioxidant puternic care ajută la reducerea deteriorării celulelor pielii de către radiațiile UV
- Acizi grași Omega-3 – aceștia sunt deosebit de abundenți în semințele de in, chia și nuci. Ei reduc inflamația în organism și în piele, ceea ce poate reduce sensibilitatea la soare
- Zincul și seleniul – aceste minerale (care se găsesc în semințele de dovleac, caju, nuci de Brazilia) susțin sănătatea pielii și promovează recuperarea pielii după expunerea la UV