Acest produs trebuie consumat cu precauție dacă aveți hipertensiune arterială: iată de ce

Dar chiar trebuie să fie eliminat complet din dietă în cazul hipertensiunii arteriale?

Untul conține grăsimi saturate care pot afecta nivelul colesterolului și sănătatea vasculară. Dar chiar trebuie să fie eliminat complet din dietă în cazul hipertensiunii arteriale? Acest lucru este raportat de site-ul Eating well.

Efectul untului asupra tensiunii arteriale

Untul conține multe grăsimi saturate (mai mult de 50%), care pot:

  • crește nivelul de colesterol „rău”
  • favorizează formarea plăcilor aterosclerotice
  • cresc riscul de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială

Valoarea energetică ridicată favorizează creșterea în greutate, care poate afecta și tensiunea arterială.

Dar acest produs nu este complet interzis. Concret:

  1. untul poate face parte dintr-o dietă echilibrată cu moderație (de exemplu, 1 linguriță pe zi), în special dacă dieta generală este bogată în legume, fibre, omega-3 și potasiu.
  2. este mai bine să favorizați untul cu conținut scăzut de grăsimi sau să îl combinați cu uleiuri vegetale (ulei de măsline, ulei de in).

Cele mai bune alternative ar fi:

  • ulei de măsline – are proprietăți antiinflamatoare și ajută la normalizarea tensiunii arteriale
  • avocado, nuci, semințe – surse de grăsimi sănătoase
  • 1 linguriță (5 g) pe zi este o cantitate sigură pentru majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială. Evitați consumul zilnic în doze mari (de ex. 20-30 g sau mai mult).

Atunci când este încălzit, untul arde rapid și formează substanțe nocive. Este mai bine să folosiți ulei de măsline sau de avocado pentru prăjit.

Consumați o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe, cereale integrale, pește, uleiuri vegetale și iaurt puțin prelucrate.

Limitați-vă consumul de apă carbogazoasă, băuturi energizante, dulciuri, cereale rafinate și carne procesată. Evitați tutunul, alcoolul și faceți multă mișcare.

Ce alimente să evitați în cazul hipertensiunii arteriale

Sare (sodiu)

Acest produs reține apa în organism, crescând tensiunea arterială. Cea mai multă sare se găsește în cârnați, conserve, chipsuri, brânză sărată, sosuri de magazin (ketchup, sos de soia) și fast-food.

Se recomandă nu mai mult de 5 g de sare pe zi (1 linguriță).

Alimente grase și prăjite

Acestea favorizează ateroscleroza și cresc tensiunea arterială. Aceasta include mâncarea fast-food, chipsurile, carnea grasă și untura în cantități mari.

Alimente cu mult zahăr

Excesul de greutate contribuie la hipertensiune, iar zahărul crește riscul de diabet. Prin urmare, dacă aveți tensiune arterială ridicată, cel mai bine este să evitați produsele de patiserie în exces, băuturile carbogazoase, micul dejun zaharos și iaurturile zaharoase.

Excesul de cofeină

Cafeaua poate crește temporar tensiunea arterială. Cel mai bine este să o consumați cu moderație și să alegeți orice alte băuturi decofeinizate.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei