Vă spunem ce cârnați merită să obțineți pentru ce
Servelat și salam sunt două tipuri populare de cârnați care sunt adesea confundate între ele. Cu toate acestea, există diferențe importante între ele în ceea ce privește compoziția, metoda de gătit, aroma și termenul de valabilitate.
Astăzi să analizăm diferențele dintre cârnații salam și cervelat.
Servelat și salam – context istoric
Înainte de a analiza diferența dintre salam și cervelat în ceea ce privește compoziția și aroma, să ne concentrăm asupra istoriei.
În secolul al XVI-lea, dacă ați fi cerut cervalat, ați fi fost surprinși de ceea ce era pe farfurie. Acest produs era fabricat odinioară din creier de porc. Cârnații nu erau afumați – erau tratați cu apă fiartă. Cervalatul modern nu are nimic în comun cu produsul care era în acele vremuri. Dar salamul este o poveste diferită. Numele în sine se traduce literal prin „ceea ce a fost sărat”. Acest cuvânt a fost folosit cu sute de ani în urmă pentru a se referi la aproape toată carnea sărată.
Mai târziu, a ajuns să se refere la carnea care a fost fermentată și apoi ofilită.
Care este diferența dintre cervalat și salam
Diferența dintre cervelat și salam începe cu compoziția sa. Primul este făcut dintr-un amestec de carne de vită și porc. Se adaugă slănină, sare, piper și usturoi. Cel mai adesea este de culoare rozalie.
În același timp, salamul este un produs mai complex. Acest cârnat este făcut din carne de porc, vită sau chiar vânat. Lista condimentelor este, de asemenea, foarte largă, chiar și vinul poate fi adăugat pentru gust și aromă. Culoarea este burgundy sau apropiată de aceasta.
Servelat este de obicei un cârnat crud afumat sau fiert care a fost prelucrat termic. Salamul, în schimb, este un produs crud vindecat. Acesta este uscat, condimentat și, uneori, acest proces durează luni de zile. Datorită acestei metode de preparare, acest cârnat își dobândește structura, aroma și gustul.
Servelat are o aromă blândă și neutră și o textură delicată. Este bun pentru sandvișuri și sandwich-uri. Salamul are o aromă vie, savuroasă și intensă, care provine din fermentare. Textura sa este uscată și densă.
De asemenea, au durate de valabilitate diferite. Salamul, datorită conservării și deshidratării, se păstrează mai mult decât cervalatul fiert afumat. Acesta din urmă se consumă cel mai bine rapid.
Pentru a rezuma:
- Servelat este un cârnat universal pentru consumul zilnic;
- salam – un produs delicat cu o aromă strălucitoare.
Ambele produse pot fi prezente în mod egal în frigider, fără excludere reciprocă.