Cu ce să prăjești: uleiurile potrivite și cele care trebuie evitate

Uleiul poate să nu fie potrivit pentru prăjit, dar poate fi util în salate

Atunci când alegeți ulei de prăjit, este important să luați în considerare aroma și punctul de fum, care este temperatura la care uleiul începe să fumege și grăsimea începe să se descompună, scrie Eatingwell.

„Ce ulei să alegeți depinde de ceea ce gătiți și cum. De exemplu, unele uleiuri au o aromă mai bogată, în timp ce altele sunt mai neutre”, a explicat dieteticianul înregistrat Sarah Anzlovar.

Din perspectiva sănătății, a spus ea, este o idee bună să alegeți uleiuri bogate în grăsimi nesaturate, în special grăsimi mononesaturate, în special uleiuri de măsline și avocado, precum și cele care conțin grăsimi polinesaturate, cum ar fi uleiul de canola. Nutriționistul a menționat că aceste grăsimi susțin sănătatea inimii și pot reduce inflamațiile.

Pe baza dovezilor științifice, publicația a numit cele mai bune uleiuri pentru prăjit și cele care trebuie evitate.

Cele mai bune patru uleiuri pentru prăjit

1. de măsline

Uleiul de măsline este una dintre cele mai bune opțiuni pentru gătit. Este format în principal din acizi grași mononesaturați, conține vitamina E și alți compuși vegetali benefici.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline sunt bine studiate și cercetate. Consumul său este asociat, în special, cu o reducere a bolilor de inimă. Acesta are, de asemenea, un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal, care, la rândul său, este benefic pentru creier și inimă.

În plus, acest produs este bogat în polifenoli, care au proprietăți antioxidante. De exemplu, uleiul extravirgin are niveluri mai ridicate de polifenoli decât soiurile sale rafinate. Punctul de fum al uleiului de măsline extravirgin este cuprins între 177 și 210 ⁰C, ceea ce îl face ideal pentru rumenire și coacere.

Diferitele tipuri de ulei de măsline au, de asemenea, arome diferite. Dintre acestea, îl puteți alege pe cel care se potrivește nevoilor dumneavoastră de dressing pentru salată.

2. Ulei de avocado

Uleiul de avocado este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți, în special polifenoli, care reduc inflamațiile și sunt buni pentru inimă. Grăsimile mononesaturate sunt principalul tip de grăsime din acest ulei. Avocado este bogat în antioxidanți care ajută la menținerea stabilității uleiului și sunt, de asemenea, buni pentru organism, deoarece minimizează deteriorarea celulelor.

Deoarece uleiul de avocado are un punct de fum mai ridicat – peste 200 °C – este o alegere bună pentru prăjire. În plus, aroma sa neutră contribuie, de asemenea, la acest lucru.

3. Ulei de șofrănel

Uleiul de șofrănel provine din planta de șofrănel și este similar cu uleiul de floarea-soarelui. Acesta conține atât acizi grași mononesaturați, cât și polinesaturați. De asemenea, conține mai multe grăsimi polinesaturate, în special acid linoleic.

Un studiu a constatat că uleiul de șofrănel a contribuit la reducerea circumferinței taliei, a tensiunii arteriale și a rezistenței la insulină, comparativ cu placebo, la persoanele cu sindrom metabolic. În plus, grăsimile polinesaturate din uleiul de șofrănel au fost asociate cu niveluri mai scăzute de colesterol LDL și trigliceride.

Este un ulei relativ neutru, cu un punct de fum ridicat, ceea ce îl face o alegere bună pentru prăjire, coacere și utilizare în marinate și sosuri.

4. Ulei de rapiță

Potrivit lui Anzlovar, uleiul de rapiță conține grăsimi polinesaturate, în special omega-3.

Acest ulei, împreună cu uleiul de șofrănel, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb, uleiul de arahide, uleiul de susan și altele sunt clasificate drept „uleiuri de semințe”. Mulți experți consideră acest grup ca fiind nesănătos, dar studiile nu susțin acest lucru, scrie publicația.

„Inima dumneavoastră vă va mulțumi pentru că ați ales uleiul de canola, deoarece este sărac în grăsimi saturate și poate ajuta la protejarea inimii prin scăderea colesterolului LDL și îmbunătățirea raportului dintre colesterolul bun și cel rău”, se arată în publicație.

De asemenea, are un punct de fum ridicat, o aromă relativ neutră și un preț scăzut, ceea ce îl face o opțiune versatilă pentru gătit, a remarcat Anzlovar.

Trei uleiuri cu care nu ar trebui să prăjiți

1. ulei de in

Semințele de in și uleiul din semințe de in sunt incontestabil sănătoase. Acestea reduc riscul de diabet, boli de inimă și osteoporoză și conțin în principal acizi grași polinesaturați și unele grăsimi mononesaturate. Aceste alimente au, de asemenea, o cantitate semnificativă de acizi grași omega-3 în compoziția lor.

Cu toate acestea, uleiul de in are un punct de fum relativ scăzut, deci nu este tocmai potrivit pentru gătit. Cu toate acestea, poate fi folosit pentru a face un dressing excelent pentru salate.

2. Ulei de palmier

Aproximativ jumătate din acizii grași prezenți în uleiul de palmier sunt acizi grași saturați, care cresc riscul de boli de inimă. În plus, producția de ulei de palmier poate fi dăunătoare pentru mediu.

3. Ulei de nucă

Uleiul de nucă este unul dintre cele mai benefice pentru inimă, creier și intestine. Prin urmare, nu ignora nucile în dieta ta. Între timp, uleiul de nucă nu este întotdeauna o alegere bună pentru prăjit din cauza punctului său de fum scăzut.

De asemenea, uleiul de nucă are un termen de valabilitate mai scurt decât alte uleiuri, așa că, dacă îl folosiți pentru dressingul salatei, păstrați-l în frigider.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei