Această cereală este o adevărată comoară pentru sănătate: nu toată lumea știe despre ea

Foto: din surse deschise

Aceste cereale fără gluten sunt bogate în proteine, fibre și antioxidanți, contribuind la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea sănătății inimii

Sorgul este o cultură de cereale uitată care revine pe mesele noastre. Această cereală fără gluten este bogată în proteine, fibre și antioxidanți, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și susține sănătatea inimii. Acest lucru este raportat de site-ul Real simple.

Ce este sorgul

Sorgul este o plantă din familia cerealelor. Datorită capacității sale de a crește și prospera în regiunile aride și predispuse la secetă ale lumii, cum ar fi Africa și India, este o cultură de bază în aceste locuri.

Nutriționistul Elena Bakovich a declarat că sorgul este de fapt a cincea cea mai produsă cereală din lume. La fel ca multe alte cereale, sorgul este disponibil în mai multe forme diferite, cum ar fi boabe întregi, griș, făină și chiar uscat, care este apoi gătit ca popcornul.

În boabe întregi și griș, sorgul seamănă puțin cu quinoa sau cușcuș și are o aromă delicioasă de nucă.

Beneficiile sorgului

Sorgul este bogat în proteine vegetale, fibre dietetice, vitamine și minerale. Este bogat în micronutrienți precum fier, magneziu, vitaminele B și potasiu. În plus, veți găsi în această cereală și cantități semnificative de cupru, fosfor, seleniu, zinc și compuși vegetali.

Sănătatea țesuturilor

1/2 cană de sorg conține 10 g de proteine, care sunt esențiale pentru creșterea continuă, repararea și întreținerea diferitelor țesuturi, inclusiv mușchii, organele, pielea, părul și sângele.

Sănătatea intestinală

Conținutul ridicat de fibre al acestei cereale este, de asemenea, bun pentru sănătatea intestinului. 1/2 cană de sorg conține 6,5 g de fibre, care pot ajuta la digestie.

Sorgul conține, de asemenea, prebiotice și polifenoli, despre care studiile arată că pot hrăni bacteriile intestinale benefice și pot ajuta microbiomul intestinal să prospere.

Sănătate metabolică

Fibrele și proteinele sunt bune pentru sănătatea metabolică. În plus, acestea ajută la prevenirea supraalimentării și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Acest lucru, la rândul său, ajută la reducerea riscului de progresie a bolilor cronice.

Acești macronutrienți ajută, de asemenea, la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ajută la tratarea și prevenirea tulburărilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.

Sănătatea inimii

Fibrele din sorg, în special fibrele solubile, se leagă de colesterolul alimentar în intestinul subțire, eliminându-l din organism atunci când mergem la toaletă. Acest lucru este important deoarece nivelurile ridicate de colesterol pot duce la ateroscleroză sau la acumularea de plăci pe vene și artere.

Bolile de inimă sunt adesea rezultatul acestor acumulări în timp.

Sănătatea imunitară

Sorgul conține 12 vitamine și minerale esențiale, cum ar fi zincul, seleniul și cuprul, care contribuie la susținerea unui sistem imunitar sănătos.

Conținutul de compuși vegetali și antioxidanți din această cereală este, de asemenea, benefic pentru stimularea imunității. Antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism care cresc riscul de boli cronice precum cancerul și bolile de inimă.

Sănătatea oaselor

Conținutul de magneziu, fosfor și potasiu al sorgului ajută la construirea și menținerea rezistenței oaselor. Acest lucru se realizează prin reducerea pierderii de masă osoasă.

Conține sorgul gluten

Un alt beneficiu important pentru sănătate al sorgului este faptul că nu conține deloc gluten.

Acest lucru înseamnă că persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten pot obține toate beneficiile nutriționale ale acestei cereale fără a se îngrijora de niciun efect advers.

Cum se gătește

Clătiți boabele în apă rece pentru a scăpa de praf și de excesul de amidon. Apoi, înmuiați sorgul în apă timp de 6-8 ore sau peste noapte – acest lucru va scurta timpul de gătire și va face boabele mai moi. Dacă nu aveți timp, puteți găti fără înmuiere, doar gătiți mai mult.

Într-o cratiță turnați boabele spălate, adăugați 3-4 căni de apă și sare. Se pune la foc mare și se aduce la fierbere.

Se fierbe timp de 45-60 de minute până când boabele sunt moi, dar ferme. Dacă rămâne apă după gătire, scurgeți printr-o strecurătoare. Serviți ca garnitură, adăugați la salate sau gătiți cu legume.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei