Ce fel de găini să ai pentru ouăle de casă: toți vecinii vor fi invidioși

Foto: din surse deschise

În climatul actual, ideea de a avea găini pare foarte tentantă

Multe persoane care au case particulare cresc găini, deoarece acestea sunt o sursă excelentă de proteine sănătoase și ușor digerabile sub formă de ouă, precum și de carne. Adesea, găinile nu necesită multe costuri de întreținere, ceea ce le face o achiziție profitabilă. Să aflăm care este cea mai bună rasă de pui pentru ouă și care este cea mai bună rasă pentru carne.

Care sunt diferitele rase de găini în funcție de scop

Probabil că toată lumea a petrecut cel puțin o zi la țară în viața sa, ceea ce înseamnă că a văzut găini simple și drăguțe de diferite culori, care mișunau în coteț sau în aer liber, depunând ouă cu sârg și incubând puii. Dar lumea găinilor nu se limitează la aceste păsări inestetice, de fapt există sute de rase de găini.

Tradițional, există cinci categorii principale:

  • Găinile ouătoare – aceste păsări pot depune între 300 și 400 de ouă pe an, dar tind să fie foarte slabe și active;
  • Găini de carne – aceste găini sunt foarte calme și iau în greutate rapid, iar ouăle sunt doar un bonus plăcut;
  • găini ouă de carne sau găini universale – păsări puternice și rezistente, care vă vor mulțumi atât cu ouă, cât și cu carne.

Rasele decorative și de luptă sunt exotice în Ucraina, deoarece fermierii nu le cresc în masă.

Ce rasă de găini depune cele mai bune ouă

Calitatea ouălor depinde direct de hrana dată păsărilor, precum și de condițiile de adăpostire. Un coteț curat și cald și o alimentație echilibrată sunt cheia pentru găini ouătoare sănătoase și, ca urmare, ouă bune, așa că este destul de ușor să alegeți găini ouătoare.

Cele mai bune rase de găini ouătoare:

  1. Brown Nick – într-un an, o găină care cântărește două kilograme poate da până la 400 de ouă maro deschis, în medie de 75 de grame fiecare;
  2. Decable White – o găină cântărește 1,5-1,8 kg și într-un an dă aproximativ 330 de ouă albe cu o greutate de 60-64 g;
  3. Leggort alb – pasărea cântărește aproximativ 1,9 kg și produce într-un an 300-360 de ouă albe cântărind 58-60 g;
  4. Dominant – aceste păsări de culoare neagră spre chihlimbar cântăresc aproximativ 2,5 kg și produc 300-320 de ouă cântărind 70 g fiecare.

Găinile din aceste rase ating maturitatea sexuală în medie în 150 de zile și depun ouă timp de până la doi ani, fiind neprofitabil din punct de vedere economic să le păstrăm mai departe.

Dacă scopul este să obțineți de la găini nu numai ouă, ci și carne, merită să luați în considerare rasele universale de păsări.

Cele mai bune rase de găini pentru ouă de carne

  • Poltava putredă – aceste găini sunt crescute în Ucraina, deci sunt perfect adaptate la condițiile noastre. Masculii cântăresc 3-3,5 kg, iar femelele 2-2,5 kg și dau aproximativ 150-180 de ouă pe an;
  • Ushanki ucrainean – de asemenea, perfect adaptat la condițiile meteorologice dificile. Cocoșii pot cântări până la 2,8-3 kg, iar găinile – nu mai mult de 2 kg, dar dau 150-200 de ouă pe an;
  • găini Holstein – cocoșii cântăresc până la 2,5-3kg, iar găinile aproximativ 2-2,5kg, și produc în medie 160-180 de ouă pe an.

De asemenea, merită să acordați atenție unor rase precum Foxy Chick, care cântărește 3-4 kg și poate da până la 250 de ouă pe an și Orpington, care cântărește 3-4,5 kg și produce 160-180 de ouă pe an.

Ce rase de găini sunt bune pentru ouă

Unii proprietari de păsări de curte cresc găini de dragul de a avea găini. Vânzarea acestora are o serie de avantaje, inclusiv costuri reduse și un venit bun.

În acest scop, merită să alegeți rase care sunt renumite pentru instinctul lor de incubare. Fiecare categorie de găini are rasele sale care sunt excelente ouătoare, dar cele mai bune sunt găinile Benthams, Bramas și Silkie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei