Ce pot afla stomatologii despre sănătatea ta doar uitându-se în gura ta: vei fi surprins

Foto: din surse publice

Ce poate vedea medicul în timpul unui examen dentar de rutină, citiți mai jos

Un examen stomatologic poate detecta nu numai probleme cu dinții și gingiile, ci poate semnala și boli grave ale organismului. Ce poate vedea un medic în timpul unui examen dentar de rutină? Site-ul Huffpost raportează că.

Dacă sunteți deshidratat

Medicul stomatolog Martel Cooke a declarat că, prin examinarea gurii unei persoane, își poate da seama adesea dacă organismul este deshidratat, ceea ce indică o lipsă de salivă sau o gură uscată.

Deși gura uscată poate fi cauzată și de alergii sau de anumite medicamente. De asemenea, deshidratarea poate fi un semn al bolilor autoimune și al altor probleme.

Alte semne de deshidratare pot include: buze crăpate sau colțuri ale gurii, modificări ale salivației, respirație urât mirositoare, limbă palidă sau aspră și modificări ale gingiilor.

Folosiți în mod regulat ața dentară?

Semnele comune ale nefolosirii aței dentare includ sângerarea în timpul periajului, în special între dinți, indicând acumularea de placă bacteriană și bacterii.

Medicul a observat că gingiile roșii, umflate sau inflamate sunt, de asemenea, semne semnificative de gingivită care rezultă din curățarea deficitară între dinți.

Acumularea de tartru între dinți și sub linia gingiilor este un semn clar că aceste zone nu au fost curățate în mod regulat. Respirația urât mirositoare și cariile dintre dinți pot indica, de asemenea, utilizarea neregulată sau absentă a aței dentare.

Aveți o tulburare de somn

Un dentist poate suspecta că aveți o problemă de somn, mai ales dacă aceasta implică anumite tulburări legate de maxilar, dinți sau respirație. Iată câteva semne care îi pot indica medicului dentist că ați putea avea probleme de somn:

  • Scrâșnitul dinților (bruxismul) – un semn al scrâșnitului dinților pe timp de noapte, care este adesea asociat cu stresul sau cu tulburări de somn precum apneea în somn
  • semne de apnee obstructivă în somn – pacientul are un palat îngust, maxilarul inferior mic sau alte caracteristici anatomice care pot indica o restricție a căilor respiratorii
  • plângeri de somnolență în timpul zilei, sforăit, gură uscată dimineața
  • gură uscată sau semne de sforăit – poate indica respirația pe gură în timpul somnului sau prezența sforăitului sau a apneei
  • inflamația gingiilor sau modificări ale mușcăturii – pot fi uneori asociate și cu tulburări de somn

Dacă fumați

Fumatul se poate manifesta cu recesiune gingivală și un risc crescut de cancer oral.

Alte semne includ:

  1. Îngălbenirea dinților – nicotina și gudronul din țigări pătează smalțul, în special pe dinții din față
  2. Placa bacteriană și tartrul – fumătorii sunt mai predispuși să dezvolte o placă bacteriană mai groasă și mai închisă la culoare, care se transformă rapid în tartru.
  3. mirosul respirației (halitoză) – un miros persistent și caracteristic de tutun sau un miros urât „general
  4. modificări ale gingiilor – fumătorii pot avea gingii mai palide din cauza circulației sanguine reduse și a inflamațiilor mai frecvente.

Dacă dieta este bogată în alimente nesănătoase

Este important să știți că obiceiurile alimentare lasă urme – pete lipicioase de la gustările frecvente sau pete de la cafea sau ceai.

Starea smalțului poate indica, de asemenea, consumul frecvent de alimente și băuturi deosebit de acide, cum ar fi citricele și băuturile carbogazoase.

Anumite semne de carii dentare pot indica un consum ridicat de zahăr sau gustări frecvente. Decolorarea dinților îmi poate indica consumul de cafea, ceai, vin sau tutun.

Dacă ați urmat un tratament dentar

Un dentist poate vedea că o persoană a urmat deja un tratament dentar după mai multe semne:

  • plombe – materiale artificiale (compozit, amalgam, ciment) care sunt vizibile pe dinți
  • coroane – structuri metalice, ceramice sau combinate care acoperă dinții
  • amprente de sutură, urme după extracția sau implantarea dinților – semne ale intervenției chirurgicale
  • albirea dinților sau restaurări – culoarea și structura dinților pot indica proceduri cosmetice anterioare
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei