Foto: din surse deschise
Iaurtul are mai multe proteine decât smântâna
Există o serie de feluri de mâncare în care puteți trimite atât iaurt grecesc, cât și smântână, și nu este neobișnuit să trebuiască să alegeți între aceste două produse lactate fermentate. Unii oameni se ghidează pur și simplu după preferințele de gust, dar există și persoane care sunt interesate de ceea ce este mai sănătos – iaurtul grecesc sau smântâna. UNIAN a decis să afle care dintre aceste produse poate aduce mai multe beneficii organismului uman.
Să acordăm atenție faptului că smântâna este făcută din smântână – acestea sunt fermentate datorită activității bacteriilor lactice (starter). Smântâna este o materie primă grasă și, prin urmare, produsul inițial este, de asemenea, departe de a fi un produs dietetic.
Însă „grecescul” se obține ca urmare a efectului starterului asupra laptelui și, datorită acestui fapt, produsul inițial s-a dovedit a fi dietetic. Iaurtul grecesc diferă de iaurtul obișnuit prin faptul că a fost eliberat de excesul de lichid și, datorită acestui fapt, are mai multe proteine, scrie BI.
Iată ce este mai sănătos smântână sau iaurt grecesc – principalele diferențe
Să începem cu cea mai importantă diferență – în „grecesc” conținutul de grăsimi este mult mai mic decât cel al smântânii. În plus, acest tip de lapte fermentat în general poate fi „zero” – adică degresat, dar nu veți găsi o astfel de smântână. Pe rafturile magazinelor puteți vedea adesea iaurt grecesc, al cărui conținut de grăsime este astfel:
- Sau aproximativ 2%.
- Sau aproximativ 10%.
Dar conținutul de grăsime al produsului din smântână începe doar la 10% și poate ajunge la nivelul de 30%.
Conținutul mai scăzut de grăsimi al iaurtului „grecesc” poate fi un plus pentru persoanele care au probleme cu greutatea sau cu nivelul colesterolului din sânge. Iaurtul grecesc cu conținut scăzut de grăsimi are mult mai puține grăsimi saturate decât smântâna și, prin urmare, nu va crește nivelul de colesterol „rău” (LDL) din sânge dacă este consumat.
Pentru sportivii care se întrec pentru a construi mușchi, răspunsul la întrebarea care este mai bun – smântână sau iaurt grecesc – este evident. Dieteticianul înregistrat american Monica Chan a observat că „grecescul” este o sursă excelentă de proteine, iar acest macronutrient este cel care ajută la creșterea masei musculare.
Este demn de remarcat faptul că iaurtul grecesc cu un conținut de grăsime de 3% poate conține 5 grame de proteine la 100 g de produs, în timp ce smântâna 10% are 3 grame.
USDA a recomandat consumul a două până la trei căni de produse lactate pe zi. Chan a subliniat că, dacă dorește, o persoană sănătoasă poate înlocui „lactatele” pentru o zi doar iaurtul grecesc. Expertul a numit acest produs unul dintre cele care pot deveni parte a unei diete echilibrate. În același timp, ea a recomandat să se acorde prioritate iaurtului grecesc cu cel mai mic conținut de grăsimi, astfel încât organismul să primească cât mai puține grăsimi saturate.
Din cauza consumului excesiv de alimente care conțin grăsimi saturate, organismul poate produce mai mult colesterol „rău”. Colesterolul LDL se acumulează în artere, cauzând îngustarea vaselor de sânge și expunând o persoană riscului de hipertensiune, accident vascular cerebral sau atac de cord.